GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Napravio gliser, a mašta o jahti

NIŠ - Bravar Gradimir Anđelković (45), koji je 25 godina radio u "Nisalu", u svom selu Čapljincu kraj Niša važi za "zanesenjaka koji stalno nešto konstruiše i mašta". Međutim, komšije su počele mnogo ozbiljnije da gledaju na njegove maštarije kada je Gradimir prvo na Malošiške bare, a zatim i na Moravu isterao pravi-pravcati gliser nastao u njegovoj radionici.

- Moj gliser koristi bezolovni benzin, a da bi se kretao bez problema, voda ne treba da je dublja od dvadesetak centimetara. Uz vozača, može da poveze još tri osobe. Na njegovoj konstrukciji i opremi radio sam skoro tri godine i to me je koštalo oko 1.500 evra u materijalu - kaže Anđelković, koristeći lepe septembarske dane da se vozika uz i niz Moravu.

Anđelković je, inače, svojim "novotarijama" zbunjivao nastavnike u osnovnoj školi, jer šta god bi napravio i doneo u školu, dobijao bi jedinicu uz komentar: "Jedinica i tačka, jer ovo ti je verovatno otac napravio". Patentirao je, kaže, "bravu veličine žileta", koja može da se koristi za zatvaranje vrata, ali i za blokadu volana automobila. A za sada samo mašta, jer nema dovoljno para za razne materijale i delove da, posle iskustva sa gliserom, konstruiše i malu jahtu.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^vesti

Prohor podigao car Roman IV
Napravio gliser, a mašta o jahti
Izložba za najbogatije
Inspiracija za priče u redu za vizu
Navijači u Kući cveća
   


     


FastCounter by LinkExchange