GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Arheolozi otkrili ko je sagradio čuveni manastir

Prohor podigao car Roman IV

PROHOR PČINJSKI - Arheološka istraživanja konačno su dovela do otkrića da je manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji se od 1979. nalazi pod zaštitom države, sagradio vizantijski car Roman IV u 11. veku, izjavio je juče arheolog Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, rukovodilac istraživanja, Toni Čerškov.

- Jasno je da je kralj Milutin početkom 14. veka obnovio i dogradio manastir Sveti Prohor Pčinjski iz 11. veka, a da ga je sagradio vizantijski car Roman IV koji je vladao od 1067. do 1071. - rekao je Čerškov novinarima koji su obišli lokalitet. Prema njegovim rečima, bilo je čudno da je kralj Milutin sagradio crkvu, jer je Prohor Pčinjski, uz Jovana Oštroškog i Jovana Rilskog, jedan od tri najveća balkanska sveca.

- Ne verujem da bi se kralj Milutin usudio da sagradi tako skromnu crkvu uz kriptu - rekao je on. Na to da je veliki srpski kralj obnovio crkvu ukazuje fasada, budući da je on bio poštovalac vizantijskog stila gradnje koje čine opeka i kamen, kao i natpis "Sava", posvećen njegovom arhiepiskopu na južnoj strani crkve, napomenuo je Čerškov.

On je kazao da su do sada otkriveni temelji crkve iz 14. veka i da su ispod Milutinove crkve otkrivena dva pitosa (posude za čuvanje žitarica) iz rimskog perioda u sloju koji je prethodio izgradnji crkve. U oltarskom prostoru nađen je veliki broj delova fresaka iz 14. i 16. veka, dok je na zidovima oltara i apsidi moguće razlikovati tri faze freskoslikanja - životopisa iz 11. i 14. veka. Pronađena je i jedna konstrukcija od rimskih opeka koje su bile freske, delovi keramičkih i staklenih posuda, turski novčić.

Krajnje zanimljivo je to što je pronađeno mesto na kome je stajao prvi ikonostas, na osnovu koga može da se rekonstruiše kako je sve to izgledalo nekada davno. Do kraja meseca predstoje radovi na otvaranju Prohorove kripte, u kojoj će možda biti pronađen Prohorov grob ili delovi njegovih moštiju.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

Prohor podigao car Roman IV
Napravio gliser, a mašta o jahti
Izložba za najbogatije
Inspiracija za priče u redu za vizu
Navijači u Kući cveća
   


     


FastCounter by LinkExchange