GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Koštunici će SPS doći glave

BEOGRAD - Da potpredsednik SPS-a Milorad Vučelić nije pucao iz prazne puške kada je zahtevao da i socijalisti budu deo vlade, potvrđuju krugovi bliski SPS-u, dodajući da ni poseta Vučelića i Milutina Mrkonjića predsedniku Miloševiću nije puki "marketinški manevar".

U Ševeningenu će se, uvereni su sagovornici Glasa, sasvim sigurno većati o tome kako će Milošević i partija nastaviti da uslovljavaju Koštunicu - "mekim" pristupom gde se premijeru ne preti obustavljanjem podrške, ali se stalno proširuju zahtevi, čijim ispunjavanjem on postaje obični rob Miloševića ili Mrkonjićevom taktikom juriša na vladu i reprizom operacije iz parlamenta SCG gde se deo poslanika izdvojio u samostalni klub "nezavisnih". Tako bi premijer, pre ili kasnije, ostao bez vlasti. Mada u okruženju SPS-a niko nije mogao da potvrdi da li Mrkonjić i Vučelić idu pred vođu s istim ili različitim porukama.

- Mi smo, načelno, spremni da uđemo u vladu, ali mislim da je realnije da do toga dođe posle izbora - kaže Ivica Dačić, predsednik GO SPS-a, ne objašnjavajući ko je toliko zagrejan za vladu sa SPS.
Slobodan Živkucin, poslanik SDPO, ponavlja da je logično da stranka sa devet poslanika bude u vladi pre partija koje su višestruko slabije od nje.

- Nas devetorica još nismo održali nijedan sastanak o tome kako da uđemo u vladu. Iako nas niko ni o čemu ne obaveštava jer svi računaju da nas devetorica "malih miševa" nemamo kud, nego da glasamo za odluke vlade. Meni je svega toga preko glave - da me neko tretira kao glasačku mašinu bez mozga. Neću da govorim u ime ostalih, ali ja sam skupio kuraži da to kažem i da ne glasam za dva zakona vlade. A tek ću pokazati da imam i stav i mozak - kaže Živkucin, dodajući da "ovo više ne ide ovako".

Bez obzira na ton Živkucina, Koštunica će se, ako ovu stranku uvrsti u vladu naći u neobranom grožđu zbog reakcije SPO-a.
- SDPO nema nijednog poslanika i sigurno neće učestvovati u vladi - odgovara potpredsednik SPO-a Srđan Srećković. Posmatrači, stoga, procenjuju da će premijer i DSS namirivati SDPO i SPS tako što će im deliti fotelje u "drugom prstenu vlasti" da ne bi ljutio SPO i G17 plus, ali ih neće izbaciti ni iz igre za vladu, čuvajući ih za "ne daj bože"- slučaj da Vuk Drašković izađe iz vlade.

G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić krio plan i od Amerikanaca
Stanković ministar vojni samo ako mora
Nema krivičnih prijava protiv Marovića i Davinića
Koštunici će SPS doći glave
SRS najjača u Kuli, skupština bez Čede
Šešelja "maltretiraju" u Hagu
 


     


FastCounter by LinkExchange