GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Male šanse da se zaustavi pandemija ptičjeg gripa, tvrdi stručnjak SZO

Dolazi vreme straha

Čak i kada se vakcina protiv ptičjeg gripa razvije, neće je biti dovoljno

NUMEA/Nova Kaledonija - Prvobitna pojava pandemije ptičjeg gripa neće biti zastrašujuća, pošto će od zlokobne bolesti, koja će sada moći da se prenosi sa čoveka na čoveka, oboleti svega nekolicina, tvrdi se u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, a prenosi Rojters. Zastrašujuće će biti ono što sledi: podmukli virus će se, i pored naizgled blagog početka, brzo raširiti na mnoge zemlje, pre nego što to iko i da primeti.

Vakcine koje će biti pripremljene na osnovu virusa koji se prenosio samo sa ptica na ljude neće biti od pomoći protiv virusa pandemije, a naučnicima će trebati između četiri i šest meseci da razviju adekvatnu vakcinu. Za to vreme umreće mnogo ljudi. Ovaj scenario je prošle nedelje u Numei, na Novoj Kaledoniji, izložio dr Hitoši Ošitani, stručnjak SZO za zarazne bolesti.
- SARS je bio virus kojeg nije bilo teško zaustaviti; ali virus pandemije će biti jako, jako teško, gotovo nemoguće obuzdati - rekao je Ošitani.

Prema njegovim rečima, niko ne zna kada će se pandemija desiti; svi uslovi postoje, osim virusa koji se prenosi sa čoveka na čoveka. To se može dogoditi sutra, za nekoliko nedelja, za nekoliko meseci ili godina. Ošitani je dodao da ne misli da će H5N1 virus ptičjeg gripa, koji je 2003. odneo 64 žrtve u Aziji, biti onaj iz kojeg će se roditi virus ubica, nego neki genetski podesniji soj mikroorganizma.

- Najveći rizik od pojave virusa pandemije je uvek u zimskim mesecima. U decembru, januaru i februaru biće povećan broj slučajeva ptičjeg gripa, a što je više zaraženih, veća je i mogućnost da virus mutira u svoju kataklizmičku formu. Najugroženije nacije su Vijetnam, Kambodža i Indonezija, u kojoj smo prošle nedelje već imali četiri smrtna slučaja - rekao je dr Ošitani na konferenciji za novinare.

Karantini su beskorisni

Dr Hiroši Ošitani tvrdi da mere koje su zaustavile širenje SARS, poput karantina i provere na graničnim prelazima, neće biti uspešne protiv virusa pandemije, koji će se prenositi otprilike kao što se prenosi grip.

Objašnjavajući scenario po kojem će SZO reagovati na pandemiju, japanski stručnjak je rekao da će, ako želimo da imamo bilo kakvu šansu da zaustavimo virus, morati da se dve do tri nedelje posle izbijanja zaraze reaguje energično, i to tamo gde je zaraza izbila. Čak i kada se vakcina potpuno razvije, limiti u proizvodnim kapacitetima značiće da jednostavno neće biti dovoljno vakcine koja će tada označavati razliku između života i smrti.

Neke zemlje (naravno one bogate) već se uveliko pripremaju za ono što dolazi: SAD su sklopile multimilionske ugovore sa francuskom farmaceutskom firmom Sanofi-Aventis i britanskom Glakso-Smit-Klajn; Amerikanci su isplanirali da kupe ukupno 20 miliona vakcina. Na njihovu žalost, vakcina koja je proizvedena na osnovu genetskog niza H5N1 virusa teško da će ih u potpunosti zaštititi od potpuno novog virusa koji će izazvati pandemiju.

- Najvažnija stvar na svetu, kad pandemija počne, biće princip distribucije vakcine. Nažalost, sve su šanse da će novac biti jedini kriterijum za ovo - rekao je Ošitani.

Upitan da li ovo znači da siromašne zemlje, poput Kambodže i Vijetnama (i Srbije i Crne Gore, dodajemo), neće dobiti vakcinu, Ošitani je odgovorio sa kratkim "da".


vesti po rubrikama

^nauka

Dolazi vreme straha
Može biti samo jedan
Podsećanja: Luj Paster
Vesti: Posle "Rite" dolazi "Sten"
      


FastCounter by LinkExchange