GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavljen progon osnivača Glasa i Kurira Radisava Rodića

Inspektori ne rade po zakonu

Bez sudskog naloga izvršitelji i inspektori Poreske uprave pokušali da popišu i zaplene imovinu

BEOGRAD - Izvršitelji i inspektori Poreske uprave i juče su, treći dan zaredom, nastavili sa napadima na pokretača Glasa javnosti i Kurira Radisava Rodića. Ovog puta pokušali su da bez rešenja nadležnog suda uđu u kuću njegovog sina.

- Tri inspektora Nenad Jovanović, Dragan Nikčević i procenitelj Ratko Petrović, na čelu sa načelnikom Poreske uprave Voždovac Biljanom Milinčić, kao i dva svedoka Stevanom Trticom i Zoranom Talempićem, pokušali su juče oko 9.10 sati da uđu u kuću Rodićevog sina Vukadina. Namera im je bila da popišu nepokretnosti.

- Nisam im to dozvolio zato što nisu imali sudski nalog za popis kuće, koji, inače, treba da izda nadležni sud. Načelnica PU Voždovac tom prilikom je rekla da to samo znači da će biti više papira, ali da će oni taj nalog dobiti. Niko od inspektora nije se bunio, konstatovali su da sam tražio nalog u zapisniku i onda su mirno otišli dalje. Sačekao sam neko vreme da stvarno odu, da se ne bi vratili - kaže advokat Dragan Milojević.

PU: Različiti podaci

Poreska uprava saopštila je juče da je PU Voždovac pokrenula postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana za 2004. na osnovu podnete poreske prijave Radisava Rodića. U saopštenju se tvrdi da je utvrđeno da je Rodić, kada je reč o njegovom prebivalištu, naveo različite činjenice. Zato je PU donela rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza na nepokretnosti u Beogradu. PU naglašava da je postupila u skladu sa zakonom i da se rešenje odnosi na porez na ukupan prihod građana, a ne na porez za imovinu i oružje.

Inspektori PU Voždovac, međutim, tu nisu završili svoj "posao" i otišli su do kuće Radisava Rodića. I tu su pokušali da uruče - ovog puta rešenje njegovoj supruzi koje se odnosi na hipoteku za tu kuću. Dvojica inspektora rekli su da moraju da uruče to rešenje, koje su potom ostavili u poštanskom sandučetu. Prema rečima Rodićeve supruge, inspektori nisu bili grubi, čak su bili i prijatni, a reč je o rešenju Drugog opštinskog suda za stavljanje hipoteke na kuću zbog neizmirenih obaveza.

Da podsetimo, dva dana ranije, u subotu, grupa od desetak poreskih izvršitelja, predvođena Miličićevom, po nalogu direktorke PU Tamare Samardžić, zaplenila je imovinu Radisava Rodića navodno zbog neplaćene poreske obaveze na imovinu i oružje. To rešenje gospodinu Rodiću nikada ranije nije dostavljeno. Poreska uprava poziva se na navodni dug na imovinu od 23.031 dinar i na porez na oružje od 5.559 dinara.

Ovde je očigledna nesrazmera između visine navodnog duga od ukupno 37.531 dinara i vrednosti popisane imovine, koja realno vredi nekoliko hiljada puta više, i predstavlja gest grube demonstracije sile Ministarstva finansija nad građaninom. Poreski činovnici doneli su rešenje o naplati poreza na kuću koja je prodata pre dve godine, kao i na oružje koje je oduzeto poreskom obvezniku, takođe, pre dve godine.

G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Inspektori ne rade po zakonu
Nacionalnu štedionicu preuzima grčka EFG banka
Danas odluka o štrajku u EPS-u
Jelašić: Penzije prema dogovoru sa MMF-om
Srbija "hit" za ulaganja
 


     


FastCounter by LinkExchange