GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prvi odgovor Izraela na seriju raketnih napada palestinskih terorista

Granatiran pojas Gaze

Premijer Arijel Šaron naredio je izraelskim odbrambenim snagama da upotrebe "sva sredstva" kako bi se okončalo raketiranje južnog Izraela

GAZA - U okviru akcije "Prva kiša", prvog odgovora Izraela na seriju napada palestinskih terorista, izraelski vojni avioni izveli su niz napada u pojasu Gaze. Operacija izraelske avijacije počela je u subotu tokom dana, kada je u gradu Gazi, leglu terorističke grupe Hamas, najmanje dvoje ljudi ubijeno, i nastavljena je do kasno u noć. Samo tokom napada na jednu školu u Gaza Sitiju ranjeno je najmanje 17 Palestinaca, a u napadu na Kan Junis povređene su dve osobe.

Prvi napad usledio je samo nekoliko minuta pošto je Vlada Izraela odlučila da ponovo počne da sprovodi politiku likvidacije palestinskih terorista, kao deo usklađenog odgovora na porast nasilja u pojasu Gaze. Premijer Arijel Šaron naredio je izraelskim odbrambenim snagama da upotrebe "sva sredstva" kako bi se okončalo raketiranje južnog Izraela iz pojasa Gaze. Ministri iz Šaronove desničarske partije Likud traže još snažniji odgovor, "bez milosti", kako su rekli, jer se radi o važnom ispitu u trenutku kada Palestinci misle da je Izrael oslabljen i da je povlačenje iz pojasa Gaze rezultat nasilja i terorizma.

Eskalacija nasilja izazvana je snažnom eksplozijom u petak u pojasu Gaze, za vreme mitinga Hamasa. Najmanje 17 Palestinaca poginulo je u toj eksploziji za koju je Hamas najpre optužio Izrael i u znak osvete ispalio desetine raketa na južnu teritoriju ove zemlje, a zatim je priznao da je uzrok eksplozije nepravilno rukovanje oružjem, municijom i eksplozivom kojim su paradirali njegovi pripadnici. Izraelski major Ejtan Arusi sugerisao je da je to bilo nelegalno oružje prokrijumčareno iz Egipta prošle sedmice, a na izraelskoj internet stranici Debkafajl objavljeno je da je hamasovcima eksplodirala raketa tipa "kaćuša" koju su prvi put nabavili.

Teroristi su od petka ispalili na jug Izraela više od 40 raketa tipa "kasam", a u napadu na izraleski grad Sderot u subotu je povređeno pet Izraelaca. Komandant operacije "Prva kiša", general-major Izrael Ziv, izjavio je da je odlučeno da se izvede "produžen i konstantan napad na Hamas" i da će se na meti napada naći "sve osobe iz Hamasa". U međuvremenu je izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz najavio velika hapšenja na Zapadnoj obali. Juče je u prvoj raciji u tom području uhapšeno 207 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada, među kojima i nekoliko zvaničnika visokog ranga tih palestinskih terorističkih organizacija.

Nasilje je eskaliralo nepune dve sedmice pošto je okončana izraelska vojna okupacija pojasa Gaze i u trenutku kada se Šaron suočava sa nadmetanjem za rukovodstvo konzervativne vladajuće partije Likuda. Centralni komitet Likuda danas će glasati da li da pomeri unapred izbore za partijskog lidera, što bi išlo u prilog Šaronovom najvećem rivalu Benijaminu Netanijahuu, bivšem premijeru. Netanijahu se od početka protivio Šaronovom planu povlačenja iz pojasa Gaze, ističući da će se to područje posle toga postati baza islamskog terorizma.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Granatiran pojas Gaze
Novi samoubilački napadi u Bagdadu i okolini
"Rita" polako posustaje
MMF otpisao 40 milijardi duga
 


     


FastCounter by LinkExchange