GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Propala gotovo sva privatizovana preduzeća u kraljevačkom kraju

Privatizacija pa propast

Većina radnika ostala je bez posla jer novi vlasnici ne poštuju preuzete obaveze - upozoravaju sindikalci

KRALJEVO - S velikom zebnjom i nevericom Kraljevčani očekuju najavljenu privatizaciju nekadašnjih privrednih giganata - "Magnohroma" i Fabrike vagona. Dosadašnje iskustvo im ne daje nadu da će od ovog biti neke velike vajde jer su privatizovana preduzeća u ovom kraju na rubu propasti.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata, koji okuplja najviše članova, upozorili su na pogubne rezultate dosadašnje privatizacije u kraljevačkom kraju i vlastima skrenuli pažnju da vlasnici nekadašnjih društvenih preduzeća ne poštuju zakonske obaveze. Oni ukazuju na bahato ponašanje nadležnog ministarstva, Agencije za privatizaciju i lokalne samouprave. Okreni-obrni, ističu oni, radnici su i ovog puta izigrani i dovedeni do velikih egzistencijalnih nevolja.

U protekle dve godine u Kraljevu je privatizovano 16 društvenih preduzeća i gotovo nijedno od njih ne može se pohvaliti boljitkom u odnosu na prethodni period.

-U našem kraju privatizovano je 15 preduzeća. Kupoprodajni ugovor "Keramike" je proglašen nevažećim jer podaci o ovom preduzeću nisu bili verodostojni. Ono je nakon toga otišlo u stečaj i niko ne zna šta se tačno tu dešava. Ne zna se ni da li su pokrenute krivične prijave protiv onih pojedinaca koji su obmanuli nove vlasnike - ističe Desimir Mionić, predsednik kraljevačkog Veća Saveza samostalnog sindikata.

Mionić naglašava da se privatizovana preduzeća mogu svrstati u tri grupe prema aršinu poštovanja kupoprodajnih ugovora. U manjim firmama, kao što su "Getaldus, "Rekreaturs", "Plan" i "Slovo", novi vlasnici poštuju zakonske odredbe i ispunjavaju obaveze prema radnicima. Ove firme, međutim, ugrožava sivo tržište i ako mu se "ne doaka", vrlo brzo može ih uništiti.

-U drugoj grupi nema drastičnih primera ogrešenja o zakonske obaveze, ali zato u trećoj, najbrojnijoj, vlada pravi haos. Reč je o "Elektronu", "Hladnjači", "Poljoprometu", "Srbiji"... U njima je nekada radilo preko 500 radnika, sada ih nema ni 300. Plate su im minimalne i neredovne. Radnici ugostiteljskog preduzeća "Srbija" poslednji put primili su neku crkavicu u oktobru prošle godine - kaže Desimir Mionić.

U 16 privatizovanih preduzeća nekada je posao imalo 1.200 Kraljevčana. Nakon promene statusa ovih fabrika, bez radnog mesta ostalo je njih 800.

U nekoliko privatizovanih preduzeća radnici su pokrenuli postupak raskida kupoprodajnih ugovora. Ispostavilo se, recimo, da su navodi radnika "Poljoprometa" tačni, pa je Trgovinski sud doneo presudu o raskidu ugovora sa Vojislavom Stanojevićem, ali sudbina ovog preduzeća je i dalje veoma neizvesna.

-Uočili smo mnoge nepravilnosti i nezakonitosti prilikom privatizacija kraljevačkih firmi. Naš cilj je da na njih ukažemo samom vrhu republičke vlasti, jer ovako upropaštavati preduzeća pravi je kriminal - naglašava Mionić.

M. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Privatizacija pa propast
Prete štrajkom glađu
Da li je Subotički budžet nesiguran u Agrobanci
Hoće posao i koverte
Inspekcije trn u oku građana
Bolnici trebaju medicinske sestre
   
 


     


FastCounter by LinkExchange