GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Reporteri Glasa posetili slovenačku banju Dolenjske Toplice i prepustili se hedonizmu u đakuziju, saunama i masaži

"Baterije" se pune i u čokoladi

Uživanje počinje u bazenu, gde je temperatura vode 31 stepen, pa je pravo zadovoljstvo kupati se pod vedrim nebom i kad je napolju nemoguće šetati bez debele jakne

DOLENJSKE TOPLICE - Prošlo je vreme kada su u banje odlazili samo stari i bolesni ljudi, koji su se lečili blatom i lekovitom vodom. Danas, banje posećuju i mladi poslovni ljudi da bi se u takozvanim velnes centrima opustili i pobegli od svakodnevnog stresa, uživajući u đakuziju, saunama i najrazličitijim vrstama masaže.

Jedan od takvih spa centara su i Dolenjske Toplice, najstarije i najpoznatije prirodno lečilište u Sloveniji. Osim klasičnog rehabilitacionog programa za reumatske bolesti, banja nudi i čisto uživanje na 10.000 kvadratnih metara. U velnes centru "Balnea" obećavaju da će posetioci uz biserne, lekovite i kristalne kupke sa sebe isprati ostatke nakupljenih tegoba.

Novinari Glasa su tokom jednog vikenda uspeli da isprobaju samo neke od blagodeti "Balnee", ali i to je bilo dovoljno da se uvere da je, uz prijatan ambijent i stručno osoblje, i za samo nekoliko dana moguće vratiti izgubljenu energiju.

Uživanje počinje u bazenu u kojem je temperatura vode 31 stepen, pa je pravo zadovoljstvo kupati se pod vedrim nebom i kad je napolju nemoguće šetati bez debele jakne. Za one koji prednost daju izležavanju, Slovenci su osmislili "Oazu", kompleks u kojem se nalaze saune, parna kupatila i tople kupke. Pored klasične finske, tu je i biosauna, gde je temperatura između 55 i 60 stepeni, a različite arome i boje omogućavaju potpuno opuštanje. Zvezdano nebo i miris limuna pojačavaju mističnost turskog parnog kupatila, a aroma mentola u biljnoj sauni, osim kože, pročišćava i disajne puteve.

Telo je posle "Oaze" spremno za "Auru", gde se pod veštim rukama masera krepi i duh. Napetost nestaje već posle klasične ili šiacu masaže, ali šteta je propustiti i brojne druge, neobične i egzotične tretmane. Tako se energetski kanali otvaraju naizmeničnom stimulacijom toplim i hladnim kamenjem vulkanskog porekla, zatim himalajskim kristalima u kombinaciji sa solju iz Mrtvog mora, a pritiskom na određene akupresurne tačke na stopalima opušta se ceo organizam.

U "Balnei" su napravili srećan spoj tradicionalnih metoda i moderne tehnologije. Podjednako blagotvorno dejstvo na kožu imaju grožđe i sveže ubrani bosiljak, kao i "ostrvo sreće", uređaj koji emituje toplotu, svetlo, zvuk i mirise i deluje antidepresivno i antistresno. "Lomi-lomi", havajska masaža, atraktivna je i za onoga ko je na stolu i za one koji eventualno posmatraju, jer maserka opušta napete mišiće, sve vreme njišući kukovima uz zvuke ukulelea.

Čini se da u "Balnei" nisu zaboravili nikoga. Pored programa za trudnice i mlade majke, ovaj "velnes centar" je pravo mesto za zaljubljene ili one koji bi da ožive strast u vezi. Sat ili dva u svećama obasjanoj "Zevsovoj kupki", đakuziju za dvoje, uz flašu šampanjca, odlična je scenografija za romansu.

Posebna atrakcija, kojoj nisu odoleli ni vaši izveštači, svakako je masaža čokoladom. Iako je ovu čokoladu moguće jesti, bolje je zadržati se samo na udisanju opojnih mirisa, jer u njoj nema šećera, već maslinovog ulja. Posle jednog sata, tokom kojeg vam se bele samo oči i zubi, koža postaje meka, glatka i nahranjena svim potrebnim vitaminima i mineralima. Sličan efekat ima i masaža medom.

Teško je poslušati savet masera i dopustiti koži da još bar nekoliko sati upija mleko za telo koje miriše na omiljenu poslasticu. Đakuzi i topla japanska kupka (sa termalnom vodom od 40 stepeni) prosto mame da se bućnete. Poslednja "stanica" na ovom jedinstvenom proputovanju obično je "zen soba", u kojoj, izvaljeni na vodene krevete, možete da izmeditirate i saberete utiske.

Dobrodošlica uz cviček

Dolenjske Toplice nalaze se u blizini Novog Mesta, a oni koji bi da, osim da uživaju, nešto i vide, ne bi trebalo da zaobiđu Otočec. To je jedini slovenački grad na ostrvu, tačnije na adi na reci Krki, gde su živeli slovenački grofovi. Danas je zdanje pretvoreno u hotel sa pet zvezdica, gde turiste dočekuju uz cviček, najpoznatije vino ovog kraja, a organizuju se i venčanja po protokolu iz srednjeg veka.

Cene

Dan proveden na otvorenim i zatvorenim bazenima "Balnee" košta 9 evra radnim danima, a 10 vikendom. Ugođaj noćnog kupanja je 7,5 evra, a doplata za korišćenje sauna 6,5 evra. Celodnevna porodična poseta umanjiće kućni budžet za 24,5 evra od ponedeljka do petka, a subotom i nedeljom za 27 evra.
Klasična masaža košta 26 evra, kompletan program aromaterapije od sat i po - 46, šiacu 29,5, rafleksna masaža stopala 27, a masaža kamenjem 49 evra. Zadovoljstvo masaže u četiri ruke, odnosno istovremeno korišćenje usluga dva masera staje 47 evra.

Marija Blaževski Jelena Mitić


vesti po rubrikama

^putovanja

"Baterije" se pune i u čokoladi
Kuda na izlet:: Palićko jezero
Regata pod zvezdama
 


     


FastCounter by LinkExchange