GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otpor razotkriva malverzacije u požarevačkom pravosuđu

Sudije podmićivane stanovima i nameštajem

Lokalni biznismeni "kupovali" sudije i tužioce, a umesto njih kažnjen samo sudski izvršitelj zbog mita od 200 evra. U požarevačkom sudu nestalo preko 1.000 predmeta

POŽAREVAC - Požarevački narodni pokret Otpor pridružiće se akciji Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, time što će svoja saznanja o malverzacijama u požarevačkom pravosuđu i policiji proslediti nadležnim republičkim organima, jer u lokalne nema više poverenja, najavio je Momčilo Veljković, koordinator Otpora.

- Zatražićemo od nadležnih organa da utvrde ko je 2000. godine, po dolasku Milice Perić na čelo Opštinskog suda, sklonio preko 1.000 predmeta, od kojih se najveći broj odnosio na nezakonito uknjiženje imovine, i kolika je u tome odgovornost Slobodana Kojadinovića, dotadašnjeg predsednika ovog suda, inače kadra SPS-a. Tražićemo da se ispita kako su pojedini tužioci i sudije iz Požarevca dobijali stanove i kožne garniture od lokalnih biznismena i kakve su usluge, zauzvrat, morali da pruže.

Takođe, insistiraćemo na odgovornosti lica koja su Marku Miloševiću omogućila da uknjiži 60 ari za izgradnju "Bambilenda", što je nezakonito jer je reč o opštinskom zemljištu - izjavio je Veljković. On je naveo da će Otpor tražiti da se ispitaju veze između tužilaca, sudija i advokata oko određivanja ili ukidanja pritvora i mahinacija oko zatvorskih kazni, zbog čega je jedan građanin Petrovca nevin odležao šest godina zbog ubistva, da bi se zaštitio pravi ubica, rođak policijskog funkcionera.

Otpor će dostaviti i svoja saznanja o nezakonitostima u bivšem Privrednom sudu, u kome su legalizovana i sumnjiva preduzeća, a za stečajne upravnike imenovani osvedočeni uništitelji požarevačke privrede. On ističe da do današnjeg dana u Požarevcu nije krivično odgovarao nijedan od tužilaca i sudija, već su se kola, po oprobanom scenariju, slomila na onom ko je najmanje kriv, na jednom sudskom izvršitelju zbog mita od 200 evra. "Sva ova saznanja prosledićemo republičkim organima na dalju istragu i dokazivanje jer za lokalne organe unapred znamo da ne bi ništa preduzeli, pošto su svi međusobno neraskidivo povezani", istakao je Veljković.

U požarevačkom pravosuđu, u kome su se neke sudije "prodavale" i za kofu sira, ima izuzetaka, ali i njihovo poštenje je diskutabilno, pošto nikada nisu obelodanili nezakonite radnje svojih kolega", kaže Veljković i dodaje da će Otpor tražiti da se ispita odgovornost ne samo aktuelnih, već i penzionisanih sudija.

Dušanka Novković


vesti po rubrikama

^hronika

Sudije podmićivane stanovima i nameštajem
Begunac iz Zabele i dalje na slobodi
Abdelmadžid Bušar izručen Španiji
 


     


FastCounter by LinkExchange