GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na terenima MUP-a u Makišu održano 31. gradsko vatrogasno takmičenje

U vatru kroz tunel

U nekoliko disciplina "snage odmerili" juniori i seniori, dobrovoljci i profesionalci

- Ajde, Jaco, motaj, motaj, jače to! - bodrile su crnku na pumpi kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Beogradske elektrane", a ujedno "prozivale" kolegu koji "igra" na istom mestu kao i Jaca, ali u muškoj konkurenciji. - Periša, pa ona bolja od tebe! Gledaj i uči se! Uzmi pelcer, čoveče! - dobacivali su vatrogasci, a Periša se samo zagonetno smeškao i upijao kako to dotičnoj uspeva. Sve se dešavalo na terenu Sportskog centra MUP-a u Makišu proteklog vikenda, kada su se vatrogasci, juniori i seniori, dobrovoljci i profesionalci 31. put po redu takmičili ko će biti brži u raznim disciplinama, ali i obaviti zadatak bez greške.

Po nazivima mesta u ekipi, reklo bi se, reč je o sportskim ili čak ekipama mehaničara iz nekog od timova Formule 1. Navalni jedan i dva, cevni jedan i dva, vodni... Ali, svako od devet članova ekipe, a tu je i jedna rezerva, ima svoj "marker", pa se tačno zna, "ko kosi, a ko vodu nosi". Doduše, proteklog vikenda seniori su se takmičili "na suvo", izvodili su "suvu vežbu sa motorno-vatrogasnom pumpom", sa dva mlaza u dva pravca. Dečje vežbe bile su podeljene na dva dela, u prvom je trebalo preneti što više vode do rezervoara, a potom je cilj bio oboriti metu mlazom.

Kako se takmiče vatrogasci u svetu?

Na takmičenju u Hrvatskoj jedna od disciplina izgledala je ovako: na improvizovanu drvenu zgradu od tri sprata, sa sve prozorima, takmičari su morali da se popnu za što kraće vreme. Zaletna staza 30 metara, a dužina merdevina tri metra. Uniforma nije kao kod naših vatrogasaca, kažu nam, liči više na dresove koje koriste biciklisti. I onda se treba popeti na prvi sprat, pa redom do vrha. Pobedili Rusi, a sve postigli za samo 31 sekundu!

Štafeta je podrazumevala trčanje preko grede, preskakanje prepreke i provlačenje kroz tunel dug dvadesetak metara. Ovo je samo delić svakodnevnog "drila" kroz koji vatrogasci prolaze, da bi bili spremni za sve što ih čeka na terenu. A ni kroz tunel ne može baš svako, jedan se lagano "ušetao" u njega, a bilo je i onih koji su se bez greške, sa nekoliko koraka udaljenosti, "katapultirali" pravo unutra. Loše procene donosile su i lakše povrede "donjeg dela leđa".

Ovo gradsko takmičenje je redovno za seniore, a juniorima je to bila prilika da se kvalifikuju za republičko takmičenje. Bilo je 37 ekipa sa 370 učesnika u deset kategorija, kao i 45 vatrogasnih sudija. Sve je "nadgledao" komandant Vatrogasne brigade Beograda Đorđe Babić, u društvu Zorana Hadžića, načelnika Uprave protivpožarne policije. Cilj takmičenja bila je preventiva u zaštiti od požara i edukacija dece. Ukupni pobednik, znači računajući i mušku konkurenciju, bila je ženska ekipa Savskog venca. U kategoriji profesionalaca istakli su se vatrogasci "Beogradskih elektrana", kao i klinke, od šest do 11 godina, iz DVD PKB. Najbolji mali vatrogasci su iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Čukarica. Deca vatrogasci se, inače, takmiče od šeste godine. Uz saglasnost roditelja, naravno.

- Ove godine, u Varaždinu, u Hrvatskoj održano je Međunarodno vatrogasno takmičenje na kome su učestvovale tri ekipe Vatrogasnog saveza Beograda, dve Savskog venca i "dobrovoljci" iz "Beogradskih elektrana". Sve tri ekipe osvojile su treća mesta u konkurenciji timova iz 32 države. Međunarodna seniorska takmičenja održavaju se, inače, svake četiri godine, kao neke vatrogasne olimpijade - priča Ružica Belanović, "volonterski" sekretar Vatrogasnog saveza Beograda.

Prema njenim rečima, vežbe seniora mogu da budu veoma opasne jer vatrogasci pod punom opremom uskaču u tunel, u punom zaletu, bude tu povređivanja, pa su lekari Hitne pomoći uvek spremni.

- Iz Grada imamo sva uveravanja da će od naredne godine Vatrogasni savez Beograda, ponovo, posle pauze od 11 godina, biti u gradskom budžetu - nada se Ružica Belanović.

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

U vatru kroz tunel
Učenje uz majstore
Dok neko ne nastrada
Hiko najbolji kasač
Struje još nema, a ka' će ne znamo!
Sajam medicinske opreme
Šikljala voda kod Bogoslovije
"Vedra" pomoć deci ometenoj u razvoju
Gradske vesti: Litija zatvara ulice
 


     


FastCounter by LinkExchange