GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemci i Grci oduševljeni plasmanom u finale Evropskog prvenstva

Junaci, a skromni

- Hvala Bogu! Nisam mislio ni o čemu u momentu kada sam šutirao. Baš ni o čemu, rekao je grčki heroj Dijamantidis
- Borili smo se kao tim. Pružili smo svoj maksimum od prvog do poslednjeg minuta, rekao je Novicki sa čim se složio i plejmejker Mihat Demirel

Samo je reprezentacija Srbije i Crne Gore nedostajala u polufinalnim mečevima Evrobasketa, sve ostalo je bilo tu - puna Arena, kvalitetni timovi i neizvesne završnice u kojima su Grčka i Nemačka na gotovo identičan način uspele da se plasiraju u veliko finale.

Heroji dana u svojim otadžbinama bili su Dimitrios Dijamantidis i Dirk Novicki, koji su koševima u poslednjim sekundama omogućili svojim reprezentacijama priliku da drugi put postanu evropski šampioni. Prvo su na parket gotovo ispunjene Arene izašli timovi Francuske i Grčke, čijih je navijača bilo daleko više što zbog velikog broja pristiglih Grka, što zbog naklonosti domaće publike, koja je oprostila i/ili zaboravila pravoslavnoj braći Atinu 1995. godine.

Francuzi su još jednom dokazali da njihov neočekivani plasman u završnicu turnira nije nimalo slučajan. "Petlovi" su imali dva poena prednosti i do finala ih je delilo samo 14 sekundi. Ipak, trojka Dijamantidisa u poslednjim trenucima omogućila je minimalnu, ali zlata/srebra vrednu pobedu:
- Hvala Bogu! - rekao je novi grčki heroj Dijamantidis. - Nisam mislio ni o čemu u momentu kada sam šutirao. Baš ni o čemu.

Grčka je jedini put bila prvak Evrope 1987. godine, a u međuvremenu "Heleni" su stizali najdalje do polufinala iako su, makar po imenima, imali i jače timove od aktuelnog:
- To je košarka - rekao je kapiten Mihail Kakjuzis. - Nismo prestajali da se borimo, verovali smo u sebe, a malo nam se i sreća osmehnula na kraju.

I dok po mnogima tajna grčkog uspeha leži u ujednačenosti ekipe, koja u svojim redovima nema velikih zvezda, drugog finalistu Nemačku mnogi su nazivali "Dirk Novicki i grupa građana". Ipak, i pored toga što je superstar Dalas Maveriksa preuzeo odgovornost u poslednjim minutima, a potom i tri sekunde pre kraja postigao koš kojim je eliminisao Španiju, saigrači Novickog podjednako su zaslužni za najveće iznenađenje na Evropskom prvenstvu u Beogradu.
- Borili smo se kao tim - rekao je Novicki sa čim se slaže i plejmejker Mihat Demirel. - Pružili smo svoj maksimum od prvog do poslednjeg minuta.

Selektor Dirk Bauman svestan je da niko sem njega i njegovih izabranika nije verovao u visoke domete nemačke reprezentacije koja je jedinu medalju, i to zlatnu, osvojila 1993. godine pod vođstvom Svetislava Pešića:
- Protiv Španije smo dobro asistirali, tražili otvorene šuteve i kontrolisali tempo, zbog čega smo postali najveća senzacija šampionata - kaže Bauman. - Ne verujem da je iko pre početka turnira bio spreman da svoje pare uloži na naš uspeh.

N. S.


vesti po rubrikama

^evrobasket

Junaci, a skromni
Hrvatima sedmo mesto
Frka za "vajl kartu"
Slovencima poraz za kraj
Sirtaki na krovu Evrope
Francuzima bronza
 


     


FastCounter by LinkExchange