GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prešavši 41.834 kilometra, Britanac Džejson Levis domogao se Balija

Rolerima oko sveta

Prešavši više od 41.834 kilometara, Britanac Džejson Levis (37) doveslao je do indonežanskog ostrva Bali. Krenuo je još pre 11 godina sa meridijana Grinič, na "Ekspediciju 360", put oko sveta na kome koristi isključivo prevozna sredstva na ljudski pogon - bicikle, rolere, pedaliname, kajake, jedrilice na vetar...

Ova ekspedicija je, zapravo, prvi pokušaj u istoriji čovečanstva da se svet proputuje na ovaj način, a svojevrsno priznanje Levis je dobio 2000. godine kada je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao prvi čovek koji je prešao razdaljinu od San Franciska do Australije vrteći pedale 178 dana.

Putovanje je 1994. godine počeo vozeći bicikl od Griniča do Lamanša, kanal je prešao drvenim čamcem na pedale, a zatim ponovo biciklom prešao Francusku, Španiju i Portugaliju. Zatim mu je trebalo 111 dana da se preko Atlantika domogne Floride. Tokom puta je preživeo oluje, koje su ga skrenule sa kursa, kit mu se češao o čamac, a ribarski brodić ga je zamalo pregazio nadomak Portugalije. Obilazak Amerike je nastavio na rolerima, na koje pre toga nikada nije stao.

I taman kad je naučio da ih vozi, oborio ga je jedan osamdesetogodišnjak. Proveo je u bolnici šest nedelja, postojala je čak i bojazan da će mu amputirati nogu, a onda je, posle devet meseci, ipak nastavio put. Popeo se preko Stenovitih planina, a zatim, preko Arizone stigao do San Franciska. Put ga je odatle naveo na Havaje, odakle je odpedalao za Australiju. Posle vozikanja po udaljenom kontinentu, Džejson je više od 70 dana veslao do Malezije, odakle će nastaviti put Severne Afrike i Evrope ka Londonu.

Na zamornom putu ka Maleziji uz njega su stalno dežurali
njegovi bliski prijatelji. Iako Džejson nije odredio nikakav datum za povratak u London, sam priznaje da je na put krenuo da bi razbio dosadu, ali da je bio ubeđen da će put završiti za dve-tri godine.

Priredila A. K.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Ko pre mladencima, njemu pare
Dama u ringu deli pravdu
Rolerima oko sveta
Jagma za grobnice od 4.000 evra
 
 


     


FastCounter by LinkExchange