GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priprema namirnica za zimu

Vreme za zimnicu

Poslednji dani leta i početak jeseni pravi su trenutak za pripremanje zimnice. Beogradske pijace trpe pravu najezdu domaćica. Paprike, paradajz, krastavčići... prodaju se na tone i završavaju u teglama na policama kuhinja. U skladu sa potražnjom, i prodavci drže prilično visok nivo cena, pa će za prosečnu porodicu pripremanje zimnice biti veliki izdatak.

Gradske pijace su solidno snabdevene, a moguće je namirnice nabaviti i na Kvantaškoj pijaci po nižoj ceni, ali je problem udaljenost ove pijace od centra grada. Uvek postoji opcija kupovine gotovih konzervisanih proizvoda, ali kada se uporede cene i kvalitet, to nije povoljan izbor.

Kada počne priprema zimnice, posebnu pažnju treba obratiti na čistoću povrća ili voća, da ne bi došlo do bržeg kvarenja ili stomačnih tegoba. Zbog mnoštva mikroorganizama na površini voća i povrća, potrebno je dobro ih oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopiti nekoliko minuta u vodu, pa tek onda prati pod mlazom vode. Voće prati brzo da se ne raskvasi i ne počne da pušta sok.

Posle pranja obavezno ga osušiti, pa ga tek onda čistiti. Obavezno je i dobro pranje ambalaže u koju se zimnica ostavlja, a preporučljiva je i sterilizacija. Staklene flaše i tegle sterilizuju se prokuvavanjem u vodi. Recepti i način pripreme stvar su ličnog izbora domaćica, a Glas vam predlaže neke od mogućnosti pripreme zimnice.

Kisele paprike

Dugačke i šiljate paprike operite i osušite. Skratite im peteljke i na nekoliko mesta probodite iglom. U tegle ih slažite uspravno, a između njih stavite malo bibera u zrnu. Paprike zalijte prokuvanim sirćetom koji ste prema ukusu malo razblažili vodom i posolili. Tegle zatvorite i ostavite na suvom i hladnom mestu.

Mleveni paradajz

Crveni zreo, ali ne prezreo paradajz oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši. Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu. Promešati i sipati u čiste ohlađene flaše. U svaku flašu usuti pola kašičice ulja. Flaše zatvoriti i ostaviti na tamno i hladno mesto do upotrebe.

Pekmez od šljiva

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u šerpu. Kuvati bez vode (bez ijedne kapi) uz neprestano mešanje. Pri kraju kuvanja staviti šećer. Na pet kilograma šljiva staviti dva kilograma šećera. Šipka vanile ili malo ruma dodaju se, takođe, pri kraju kuvanja. Kada je pekmez gotov, još vruć sipati u tegle, ostaviti da se ohladi i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima.

Kiseli krastavci

Krastavce dobro operite, osušite i složite ih u teglu od pet litara, dupke do vrha, tako da bude što manje vazduha u tegli. Odozgo stavite mirođiju, slačicu, biber i salicil. Vodu prokuvajte sa kašikom soli i ostavite da se ohladi, pa joj dodajte sirćetnu kiselinu. Dobro promešajte i prelijte tom vodom krastavce tako da budu duboko pod vodom. Teglu dobro zatvorite, tako da u nju ne prodire vazduh, i ostavite je osam dana na osunčanom mestu. Tek tada je možete ostaviti sa ostalom zimnicom.

Ljutenica

Potrebno: 5 kg crvenog paradajza, 200 g šećera, 300 ml zejtina, 200 ml sirćeta (vinsko), 4 lista lorbera, 4 glavice belog luka, 1 kašičica bibera u zrnu, 30 crvenih paprika, 250 g ljutih papričica. Paradajz, oprati, samleti i staviti u jedan veći sud, gde će da se kuva. Dodati šećer, zejtin, lorber, sirće, biber i iseckani beli luk. To kuvati oko 45 minuta. Posle 45 minuta kuvanja, dodati crvene paprike (samlevene na mašini za meso) i 250 g ljutih papričica i još 20 minuta kuvati. Po želji posoliti i dodati celerov list. Odmah, tako vruće, sipati u zagrejane tegle.

G. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

Traju remonti u toplanama
Priprema namirnica za zimu
Sinoć u Beogradu: Rokenrol u "Holideju"
Otimaju nam imovinu
Sve spremno do 15. novembra
Igraj se loptom, a ne životom
Gradske vesti: Takmičenje najbrže profesije
 


     


FastCounter by LinkExchange