GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lozničanima će biti ponuđeno da zaostale kućne račune plaćaju u ratama

Reprogram za komunalije

Građani Loznice za komunalije duguju više od 348 miliona dinara pa su ih nove mere obradovale

LOZNICA - Opštinsko veće preporučilo je upravnim odborima opštinskih javnih preduzeća da građanima i preduzetnicima omoguće reprogram duga za komunalije koji je nastao do kraja juna ove godine. Ova informacija je obradovala Lozničane, što i ne čudi akose zna da samo građani za komunalije duguju oko 348 miliona dinara. Očekuje se da će opštinska javna preduzeća ovu preporuku Opštinskog veća gotovo sigurno usvojiti, jer je to način da u razumnom roku naplate veći deo svojih potraživanja.

Subvencije i do 50 odsto

Opštinska Komisija za objedinjenu naplatu obavezala se da pripremi nacrt odluke o olakšicama u plaćanju komunalija za socijalne kategorije stanovništva lozničke opštine. Ove subvencije bi se kretale od 10 do 50 odsto u odnosu na visinu računa za komunalije, a odnosile bi se na korisnike prava na materijalno obezbeđenje, zatim na korisnike pomoći za negu drugog lica, na korisnike prava na mesečna novčana primanja i invalidski dodatak, kao i na porodice poginulih u ratovima od 1990. do 1999. godine na području bivše SFRJ. Olakšice bi važile i za penzionere s najnižim penzijama, za hraniteljske porodice i za samohrane majke.

Starim dospelim dugom, koji može biti predmet reprograma, smatraju se dugovanja po osnovu isporučene vode i odvođenja otpadnih voda, zatim po osnovu isporučene toplotne energije, iznošenja smeća, održavanja i izdavanja grobnih mesta i održavanja stambenih zgrada.

Stari dospeli dug do 1.000 dinara rasporediće se u dve jednake mesečne rate, do 2.000 dinara u tri rate, do 5.000 dinara u šest rata, do 10.000 dinara u 12 rata, do 20.000 dinara u 18 rata, dok će dug veći od 20.000 dinara biti moguće rasporediti u 24 jednake mesečne rate. Građani koji budu sklopili ugovor o reprogramu starog dospelog duga biće oslobođeni plaćanja obračunate kamate do 30. juna, kada je u Loznici startovao sistem objedinjene naplate.

Rata starog dospelog duga biće pridodata mesečnom računu iz sistema objedinjene naplate. Dužniku koji ne izmiri tri uzastopne rate prestaje pravo na reprogram, a prinudna naplata ukupnog starog duga sa pripadajućom kamatom izvršiće se sudskim putem, bez odlaganja. Nasuprot tome, predloženo je da redovne platiše imaju popust od pet odsto na ukupan iznos prispelog računa.

A. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

Reprogram za komunalije
Ko je "maznuo" kompjutere
Potera za kvadratima
Nastavnicima dve plate, roditeljima glavobolja
Otkazi pa privatizacija
Projekat: Adrenalinom protiv droge
U Preševu otvoren informativni centar
Nastava pod vedrim nebom
   
 


     


FastCounter by LinkExchange