GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grci uskoro vlasnici Nacionalne štedionice

Država ostaje vlasnik banke

EFG Evrobanka je ponudila dobru cenu, ali čekamo veću, kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija

BEOGRAD - Vlasnik Nacionalne štedionice za nekoliko dana, sasvim je izvesno, postaće grčka EFG Evrobanka, čija ponuda za preuzimanje najmanje 49 odsto akcija štedionice ističe u ponedeljak, 26. septembra. Ova kupovina koštaće ih oko 60 miliona evra, a Grci će odmah steći i zlatnu akciju jer su već vlasnici deset odsto Nacionalne štedionice.

Ovo je inače profitabilna banka na koju je, bez tendera, prenet posao isplate oko 70 odsto stare devizne štednje. Zanimljivo je da nije stigla nijedna konkurentska ponuda za kupovinu njenih akcija u predviđenom roku do 19. septembra. EFG Evrobanka je prethodno postigla dogovor sa privatnim akcionarima Nacionalne štedionice, meću kojima su Vuk Hamović i Vojin Lazarević, o otkupu njihovog vlasništva, ali je nakon davanja i zvanične ponude izrazila spremnost da otkupi i državni paket.

Dinkić pao na "Poligrafu"

Gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, Dinkić je ocenio da su stručnjaci Saveta za borbu protiv korupcije, koji su napravili Izveštaj o Nacionalnoj štedionici u kome se konstatuje da je on, kao guverner, u više navrata nezakonito postupao - nekompetentni. Na pitanje novinara zbog čega nije pokrenuo rasvetljavanje afere sa Nacionalnom štedionicom, a ne "vojne afere", u kojoj nema učinjenog krivičnog dela, Dinkić je odgovorio da je ljudima iz Saveta govorio "da je cela stvar sa Nacionalnom štedionicom od samog početka ispolitizovana". Dinkić u više navrata novinaru nije dozvolio da pročita sve zaključke Saveta, među kojima je i to da je nesporno da je Narodna banka besplatno dodelila na korišćenje opremu i poslovni prostor većinskom privatnom vlasniku bez konkursa i u suprotnosti sa važećim propisima.

Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je preksinoć da će Vlada Srbije usvojiti predlog Ministarstva finansija da država ne proda nijedan procenat u Nacionalnoj štedionici. "Krenućemo u pregovore o takozvanoj put opciji na tri godine, jer smatramo da bez obzira na to što je dobra cena koju su ponudili Grci, smatram da možemo da kroz dalji razvoj štedionice ostvarimo više, tako da će država zadržati svojih 37 odsto vlasništva", istakao je Dinkić.

Teško je verovati da će se Dinkićeva pretpostavka ostvariti jer je EFG banka već najavila dokapitalizaciju čime će se obezvrediti državni udeo.
Inače, Grci su ponudili 627.540, 80 dinara po akciji, dok je njihova knjigovodstvena vrednost 124.857,64 dinara. Na berzi se akcije Nacionalne štedionice kotiraju po 179.200 dinara.

Sudeći po ponudi Grka, Nacionalna štedionica vredi 100 miliona evra. Inače, njeno osnivanje januara 2002. godine i kasniji rad pratile su velike afere, od toga da je, mimo tendera, dobila unosan posao isplate stare štednje, teške 3,2 milijardi evra, pa do optužbi o sumnjivim dokapitalizacijama, nakon čega je država izgubila većinski udeo.

Država je krajem prošle godine, prodajom poslovnica ZOP-a, uspela da svoj udeo od oko 10 odsto poveća na sadašnjih 37 odsto. Međutim, i ta konverzija državnog poslovnog prostora u akcije Štedionice propraćen je tvrdnjama Saveta za borbu protiv korupcije i bivšeg ministra finansija Božidar Đelića da je posao namešten i da je tender bio apsolutno neregularan. Vlasnici britanske kompanije EFT, koja se bavi trgovinom struje, Vuk Hamović i Vojin Lazarević preko svojih privatnih firmi vlasnici su nepunih 20 odsto Nacionalne štedionice, ali su pre poslednje dokapitalizacije imali znatno više.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Država ostaje vlasnik banke
Radnici javnih preduzeća čekaće na besplatne akcije
Žale se Koštunici
 


     


FastCounter by LinkExchange