GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sudije tužile državu zbog plata

KRAGUJEVAC - Sudije Opštinskog suda u Kragujevcu tužile su državu Srbiju i traže naknadu od po 230.000 dinara na ime neisplaćene razlike u zaradama, od decembra prošle do 1. jula ove godine. Tužbe su podnete zbog toga što su nosioci pravosudnih funkcija izuzeti iz Zaključka Republičke vlade od decembra prošle godine, kada su povećane plate ministrima i narodnim poslanicima. Od 40 sudija ovog suda, "papir je presavilo" i podnelo tužbe njih 11, a nezvanično se govori da će im se pridružiti kolege i iz ovdašnjeg tužilaštva, kao i sudije iz ostalih sudova Srbije.

- Ustavni sud je proglasio neustavnim zaključak od decembra prošle godine kojim je vlada povećala plate ministrima i narodnim poslanicima. Iz nejasnih razloga, od tog povećanja vlada je izuzela nosioce funkcija u pravosuđu - rekao je na konferenciji za novinare sudija Zoran Ilić. Ilić kaže da su ovakvom odlukom ugrožena osnovna ljudska prava sudija i da će oni tražiti sudsku zaštitu, ako treba i u Strazburu.

Sudije su najpre uputile dopis vladi, ali, kako reče Ilić, "legalistička vlada Vojislava Koštunice umesto da se izvini i isplati sudije, ćuti i hvali se suficitom u budžetu". On je dodao da ovakvim odnosom prema pravosuđu izvršna vlast vrši direktnu kontrolu nad pravosudnom i da nije jasno zašto od 5. oktobra, pa do danas, nije izvršena lustracija ni na "češki, mađarski, a ni na jedan drugi način".

B. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Svaki dan oboli od 10 do 15 pacijenata
Udžbenici sa dečjim bolestima
Sudije tužile državu zbog plata
 


     


FastCounter by LinkExchange