GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za poslednjih 20 godina utrostručen broj obolelih od raka debelog creva

Svaki dan oboli od 10 do 15 pacijenata

- Samo jedna trećina bolesnika se javlja lekarima u ranoj fazi kada se tumor još može odstraniti hirurškim putem, jer je bolest podmukla i često bez ikakvih simptoma
- Pregled sa anestezijom na VMA košta oko 9.000 dinara i čeka se mesec dana, dok se u državnom zdravstvu čeka mesecima i intervencija o trošku države ne podrazumeva anesteziju

BEOGRAD - Za poslednjih dvadeset godina u Srbiji se broj obolelih od raka debelog creva utrostručio i za tako kratko vreme po učestalosti je, i pored tolikog broja pušača obolelih od raka pluća, dospeo na drugo mesto. Kod žena je odmah posle raka dojke, a kod muškaraca iza raka pluća.

- Osamdesetih godina registrovali smo od 18 do 20 slučajeva na 100.000 stanovnika, a sada ih ima i više od 50. To znači da svaki dan u našoj zemlji oboli od 10 do 15 pacijenata, što je oko 4.000 godišnje - upozorio je na jučerašnjoj prezentaciji najnovijeg leka za kolorektalni karcinom dr Dino Tarabar, specijalista interne medicine, gastroenterolog iz Vojnomedicinske akademije.

Kutija avastina 120.000 dinara

Dr Ivan Popov iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakao je da je avastin, na osnovu dobrih rezultata, registrovan po ubrzanoj proceduri u Americi februara 2004. godine. U Evropskoj uniji je registrovan početkom ove godine, a u našoj zemlji prošlog meseca. Kompanija je već pripremila dokumentaciju za stavljanje leka na pozitivnu listu, a do tada oni koji bi da ga koriste moraće za jednu kutiju da plate 120.000 dinara.

Od svih ovih slučajeva, samo jedna trećina pacijenata se, kako on kaže, javlja u ranoj fazi bolesti, kada se tumor još može odstraniti hirurškim putem.
- Ostale dve trećine pacijenata javljaju se u već razvijenoj bolesti kada su inoperabilni i kada im preostaje samo hemoterapija i klasična primena citostatika. Budući da je bolest podmukla, u dve trećine slučajeva "prolazi" neprimećeno, oko dve trećine pacijenata nam dolazi u fazi kada već imaju metastazu na jetri. Zbog toga bi pacijenti, bez obzira na to da li imaju tegobe ili ne, u 50. godini obavezno trebalo da urade skrining debelog creva.

Dr Tarabar je napomenuo da su znaci upozorenja krv u stolici i problemi pri pražnjenju, ali ova bolest može imati simptome u slučaju da se tumor nalazi na levoj strani.

- Tada su simptomi neispražnjenost, krv u stolici, sužena stolica i pražnjenje posle nekoliko dana, a ako je tumor lokalizovan desno, onda pacijent nema nikakvih simptoma. Kod muškaraca se obično javlja anemija, dok se kod žena ta anemija povezuje sa menstruacijama. Najbolje bi bilo kada bi se radili češće endoskopski pregledi. Međutim, problem je u tome što u našoj zemlji radi pet do deset kolonoskopa - rekao je dr Tarabar.

Ovaj pregled sa anestezijom na VMA košta oko 9.000 dinara i čeka se do mesec dana, dok se u državnom zdravstvu čeka mesecima i intervencija o trošku države ne podrazumeva anesteziju.

Dr Spomenka Milićević iz "Hofman la Roša" napomenula je da u svetu svake godine ima oko milion novoobolelih od malignih bolesti, a procenjuje se da će se do 2020. taj broj udvostručiti. Iako broj obolelih svakodnevno raste, smrtnost se smanjuje iz godine u godinu, što, kako ona kaže, znači da je farmaceutska delatnost uradila dobar posao.
U to ime je, po mišljenju učesnika prezentacije, veoma važno otkriće "Rošovog" novog leka avastina, koji sprečava dalji rast i širenje tumora.
- Zapravo, ovaj lek sprečava formiranje novih krvnih sudova iz već postojećih, bez kojih tumor ne može da napreduje.

A ukoliko tumor nema razvijenu mrežu krvnih sudova, on dostiže veličinu jedan do dva milimetra i dalje ne raste, niti metastazira - istakao je dr Tarabar, napomenuvši da se lek uzima u kombinaciji sa citostaticima i u toj kombinaciji lek omogućuje preživljavanje teških bolesnika do 25 meseci, što je u odnosu na dosadašnjih godinu dana zaista značajno.
Osim u terapiji karcinoma debelog creva, lek je pokazao dobru efikasnost i u lečenju malignih tumora dojke, bubrega i ostalih oblika.

Stres najveći uzročnik

- Rak debelog creva se nekad javljao kod starijih ljudi, a sada sve češće pogađa mlađe. Imao sam pacijenta sa 11 godina, a često viđam i sa 17, 20 i 30 godina. Nekadašnji godišnji broj pacijenata sada pregledam za jedan mesec. Zbog čega se broj obolelih utrostručio za poslednjih 20 pouzdano se ne zna, ali se od svih faktora rizika - hrane, uslova života, jedino stres drastično povećao. Kontinuiran stres je verovatno urušio imuni sistem i onda organizam nije u stanju da prepozna i odreaguje na mutirane ćelije. Naravno, ukoliko se bolest već dešavala u porodici, rizik od obolevanja je veća - kaže dr Tarabar.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Svaki dan oboli od 10 do 15 pacijenata
Udžbenici sa dečjim bolestima
Sudije tužile državu zbog plata
 


     


FastCounter by LinkExchange