GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nazvavši je budalom, franjevci pozvali Del Ponteovu da ih poseti

Ispod mantije nek' potraži Gotovinu

ZAGREB - Predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj nastavili su da zasipaju uvredama glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte zbog izjave da se odbegli general HV Ante Gotovina skriva po franjevačkim samostanima u Hrvatskoj. Posle oglašavanja Hrvatske biskupske konferencije, koja ju je nazvala frustriranom, sličan repertoar uvreda pao je i prilikom raspitivanja novinara Slobodne Dalmacije po katoličkim samostanima da li je Gotovina kod njih.

"Najbolje bi bilo da Karla sama dođe u samostane i proveri gde je Gotovina i to ispod mantije svakog franjevca, pa što nađe, dobro nađe", rekao je otac Ivan Iko Mateljan, predsednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara, pod kojom su i franjevački monaški redovi.

Mateljan je rekao da "Del Ponteova pokušava da uspostavi paralelu s pravoslavnim manastirima, jer ako se Radovan Karadžić nalazi kod pravoslavaca, Gotovina bi automatski trebalo da bude u katoličkim manastirima i to baš kod franjevaca".

"Gotovina trenutno ne može da se javi na telefon jer spava", izjavio je Petar Odak iz samostana na ostrvu Vis, tražeći da novinari nazovu kasnije. "Karla je ispala fantastična budala, koja bez argumenata napada franjevce i crkvu kao neki u prošlim vremenima", istakao je fra Petar. Slično misle i ostali franjevci i katolički monaški redovi, koji tvrde da je Del Ponteova već osudila, kako kažu, njihovog generala Gotovinu.

Portparol Haškog tužilaštva Florans Artman rekla je da se zahtev za pomoć upućen Vatikanu ne razlikuje od onog upućenog SPC za pomoć u hapšenju Karadžića i Mladića, jer "nema institucije od koje se ne može tražiti da zauzme moralni stav prema pravdi i međunarodnom pravu".

Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

Ispod mantije nek' potraži Gotovinu
Upozorenje RS: Reforma ili izolacija
 


     


FastCounter by LinkExchange