GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikalci "Elektrosrbije" protestovali u Kraljevu

Štrajkom na tajkune

Predstavnici 17 elektromontažnih preduzeća iz centralne Srbije najavili oštru borbu protiv privatizacije nekih delova "Elektrosrbije" i prodaje radničkih odmarališta

KRALJEVO - Zaposleni u 17 ispostava kraljevačke "Elektrosrbije", reč je o gradovima u centralnoj Srbiji, neće dozvoliti otuđivanje njihove imovine, niti se slažu sa najavljenom privatizacijom tzv. sporednih delatnosti pri ovom javnom preduzeću. Oni su rukovodstvu preduzeća i Vladi Srbije, sa sindikalnog skupa održanog u Kraljevu, poslali poruku da će, ukoliko ne budu poštovani dogovori, uskoro organizovati generalni štrajk.

Iz "Elektrosrbije" najavljeno je, naime, da će u procesu restrukturiranja prvo biti privatizovane elektromontažne službe i objekti tzv. društvenog standarda. Sindikalni predstavnici kraljevačke "Elektrosrbije" koja obuhvata preduzeća iz 17 opština centralne Srbije, ne slažu se sa ovim planom.

-Namerili su da izvrše neke prodaje bez naših odluka i dogovora. Kada je formirana "Elektromontaža" rečeno je da ćemo poslovati uz 'Elektrosrbiju" najmanje tri godine i da ćemo i kadrovski i materijalno biti osposobljeni za tržišnu utakmicu. To, dakle, nije ispoštovano i mi ćemo biti prepušteni srpskim tajkunima. Naravno, to nećemo dozvoliti- kategoričan je Milorad Srnić, zamenik predsednika Samostalnog sindikata kraljevačke "Elektrosrbije".

Privatizacija i prodaja tzv. službi sporednih delatnosti, ocenjuju sindikalci, jeste zapravo uvod u razgrađivanje čitavog javnog preduzeća.

-Vlada Srbije najavila je prodaju naših odmarališta i objekata tzv. društvenog standarda. Oni su pravljeni sredstvima iz fondova za stambenu izgradnju, a mi godinama nismo zbog toga primali regres. Sve je to naše, odnosno, radničko, a pokušaj da se ovi objekti prenesu u nadležnost vlade, svakako ćemo sprečiti- kaže Dragan Đokić, sindikalac iz Loznice.

Nakon skupa sindikalnih rukovodilaca u matičnom preduzeću u Kraljevu, najavljena je sednica Upravnog odbora koji će razmatrati nastalu situaciju.
-To što su pokušali da nam urade praktično iza leđa, govori o lošim namerama. Mi ćemo čuvati svoju imovinu i preduzeće, a ako bude trebalo, organizovaćemo generalni štrajk- ističe Fadil Redžepagić iz Novog Pazara.

M.S.Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Klizište lomi kuće
Sindikalci "Elektrosrbije" protestovali u Kraljevu
Lekcija u Skupštini
Jovan Čolić nije stigao na cilj
Niš pun zaostalog eksploziva
Donacijama do stanova
Urbanisti iselili Dom kulture
Paraćin slavi 630. rođendan
Venčački kamenoresci udahnjuju dušu mermeru
   
 


     


FastCounter by LinkExchange