GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri mladića u pritvoru zbog nasilja nad Danijelom Markovićem

Retardiranog žarili koprivom

Osumnjičeni su Danijela vezali za drvo, svukli mu odeću i maltretirali ga. To su snimili mobilnim telefonom i raznim ljudima slali kao SMS poruke

PARAĆIN - Paraćinom već dva meseca kruži SMS poruka sa video- zapisom na kome je snimljeno maltretiranje retardiranog Danijela Markovića (22) iz Paraćina. Niko nije našao za shodno da ovo nasilje prijavi policiji, sve dok poruka nije stigla na telefon visokog opštinskog funkcionera, saznaje Glas.

Policija nije saopštavala ništa sve dok dva učesnika nije privela sudiji za prekršaje. Slučaj je preuzelo Opštinsko javno tužilaštvo koje je protiv Darka Minića, Nemanje Rakića i Marka Dramićanina pokrenulo istragu, zbog sumnje da su se nasilnički ponašali prema Danijelu, koji boluje od cerebralne paralize. Miniću i Rakiću određen je pritvor do 30 dana, dok Dramićanin nije dostupan policiji.

Druželjubiv

- Danijel je veoma komunikativan i druželjubiv. Tako smo ga i vaspitavali, jer su mi u bolnici rekli da ga ne sažaljevamo, niti ga posmatramo kao drugačijeg od ostale dece, jer će u tom slučaju biti još veći invalid. Krajem prošle godine je dvadesetak dana radio u Javno-komunalnom preduzeću, u kome sam ja kao daktilograf zaposlena 26 godina - kaže majka Nevenka.

U kućnom pritvoru

Iz straha da neko ne pretuče Danijela, Nevenka i otac Dragomir ga od juče praktično drže u kućnom pritvoru. Prethodnih nekoliko dana, kada su saznali šta mu se dogodilo, dozvoljavali su mu da ode do grada samo preko dana.

Osumnjičeni su Danijela odveli u naselje "7. juli", vezali za drvo, skinuli mu odeću, a potom mu čitavo telo žarili koprivama. Kada su prešli na genitalije, počeo je da vrišti. Tada su mu u usta stavili zapaljenu cigaretu da ne bi vikao. Maltretiranje su snimili mobilnim telefonom kao video-zapis od 4-5 minuta, saznajemo u tužilaštvu.

Danijelova majka Nevenka kaže da joj sin ništa nije pričao, jer se plašio da ga ti dečaci ponovo ne tuku.
- Od njegovog druga smo čuli da su se neki dečaci iživljavli nad njim. Kada smo ga suprug i ja pitali šta se dogodilo, rekao je da to nije tačno. Međutim, kada ga je SUP pre nekoliko dana pozvao na saslušanje, priznao je šta su mu radili - kaže kroz plač majka Nevenka.

Prema rečima majke nešto slično se dogodilo i za prvomajske praznike.
- Danijel je otišao na Grzu gde je proveo tri dana. Tamo su ga tukli, maltretirali i hteli da ga bace u jezero. Vratio se kući bez bicikla. Kada smo ga pitali gde je, plašeći se nasilnika, slagao je da je pao i polomio bicikl. Sve je počelo tako što su neki dečaci iz komšiluka koji su imali probleme s policijom videli da kod nas dolazi inspektor. Iako je reč o našem kućnom prijatelju, jedan od tih dečaka rekao je ostalima da je inspektor dolazio da bi Danijel cinkario neke od njih. Moj Daki nije cinkaroš i neću da sedim skrštenih ruku posle svih stresova koje sam doživela - tvrdi Nevenka Marković.

Osumnjičeni su izjavili da "nisu imali namere da ga povrede, da su se i ranije šalili s njim, ali da bi mu posle platili piće".
Danijelova majka je policiji predala dokumentaciju o njegovoj bolesti, a tužilaštvo je naložilo da sudski veštaci utvrde da li je mentalno zaostao i u kolikoj meri.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^hronika

Retardiranog žarili koprivom
Podmićeni sudija otkrio savetnike
Ubica sudije ćuti
 


     


FastCounter by LinkExchange