GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Porodilja zarazila osam beba

PODGORICA - Crnogorski lekari sumnjaju da je u Kliničkom centru Crne Gore osmoro dece obolelo od virusnog meningitisa. Uzorci krvi obolele dece upućeni na analizu na beogradski Institut za virusologiju i imunologiju "Torlak", a rezultati te analize još nisu poznati. - Analize će potvrditi ili osporiti mišljenje lekara Kliničkog centra o kojoj vrsti meningitisa je reč kod obolele dece. Ipak, ono što je sigurno jeste da se radi o pojedinačnim slučajevima i za sada nema nagoveštaja da preti epidemija - rekao je za Republiku direktor Instituta za bolesti dece dr Omer Adžović.

On navodi da je Centar za neonatologiju primio osmoro obolele dece, koja su imale kao glavni klinički znak povišenu temperaturu. Detaljnim ispitivanjem i laboratorijskim analizama utvrđeno je da sva deca imaju serozni meningitis, najverovatnije virusnog porekla. Adžović je rekao da se obolela novorođena deca adekvatno tretiraju, neguju i dalje prate. On je kazao da su preduzeli sve mere kako se to oboljenje ne bi proširilo i na ostalu decu na odeljenju, te da se obolela deca već bolje osećaju, što i njihovi nalazi pokazuju.

- Prvi znaci virusne infekcije pojavili su se 2. septembra kod novorođenčeta koje je rođeno kod nas - kazala je šef jedinice dečjeg boksa Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra dr Olga Čolaković, a poslednje je primljeno na kliniku 14. septembra. Ona naglašava da je gotovo sigurno da je virus u porodilište donela neka od porodilja. Dr Čolakovićeva je rekla da je u dečjem boksu sve preduzeto da se prekine lanac prenošenja bolesti.

V. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Pantalone na veštačenju
Budi šampion, al' nek ti tata plati!
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Curio metil-jodid zbog kvara na postrojenju
Porodilja zarazila osam beba
Šabić nezadovoljan
 


     


FastCounter by LinkExchange