GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Curio metil-jodid zbog kvara na postrojenju

KIKINDA - Zbog kvara na fabričkom postrojenju kikindskog Metanolsko-sirćetnog kompleksa, prekjuče je na baklji petnaestak minuta curio metil-jodid. Pošto je više građana uočilo da je plamen na baklji najvećeg proizvođača sirćetne kiseline i metanola u našoj zemlji i na Balkanu karakteristično ljubičasto crvenkaste boje, u fabriku su otišli stručnjaci kikindskog Zavoda za zaštitu zdravlja i opštinski inspektor za zaštitu životne sredine. Kako smo saznali od načelnika Odeljenja za stambeno-komunalne poslove i urbanizam SO Kikinda Ivana Starčeva, do curenja metil-jodida došlo je oko 11 sati i 15 minuta. Prema rečima Starčeva, stručne službe MSK sanirale su kvar na uređaju zbog kojeg je došlo do curenja metil-jodida.

- O mogućem zagađenju i eventualnim posledicama po zdravlje ljudi narednih dana izjasniće se stručnjaci kikindskog Zavoda za zaštitu zdravlja. Do tada se očekuje izveštaj nadležnih službi u fabrici o količini metil-jodida koja je otišla u atmosferu. Prema mojim saznanjima, u trenutku kada je došlo do incidenta, duvao je jugoistočni, odnosno jugozapadni vetar i zbog toga grad nije bio direktno izložen metil-jodidu - kazao je Starčev.

Kako je Glas saznao iz dobro obaveštenih izvora, ovo nije prvi put da se u MSK dogodio takozvani aksident u proizvodnji u pogonu sirćetne kiseline. Isti izvor tvrdi da ovaj ekološki incident nije ugrozio zdravlje Kikinđana. Metil-jodid je otrovna supstanca, ali je ona neutralisana tako što je sagorela na fabričkoj baklji koja je visoka 70 metara. Jedina funkcija baklje na kojoj non-stop gori gas sastoji se u tome da uništi sve supstance koje usled kvara ili nekog drugog razloga iscure. Naš izvor tvrdi da će se posledice ovog incidenta i to u ekonomskom pogledu najviše osetiti u samoj fabrici jer je ova supstanca veoma skupa.

S. U.


vesti po rubrikama

^društvo

Pantalone na veštačenju
Budi šampion, al' nek ti tata plati!
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Curio metil-jodid zbog kvara na postrojenju
Porodilja zarazila osam beba
Šabić nezadovoljan
 


     


FastCounter by LinkExchange