GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Usklađivanje penzija dva puta godišnje

Zakon će "pasti" ako vlada ne prihvati zahtev SPS-a da penzije ne smeju biti manje od 60 odsto prosečnih plata

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izjavio je da je Vlada Srbije prihvatila amandman na predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po kojem bi penzije bile usklađivane dva puta godišnje. Rast penzija bi u naredne četiri godine zavisio od "mešane formule" - kretanja troškova života i plata, a po isteku tog perioda, ostao bi samo kriterijum rasta troškova života.

- Penzije bi se na ovaj način usklađivale svakog 1. aprila i 1. oktobra, a ne jedanput godišnje kako je ranije predloženo - rekao je Lalović novinarima u Skupštini Srbije i dodao da je taj amandman, koji su podneli G 17 plus i Demokratska stranka Srbije, postao sastavni deo predloženog zakona. On smatra da je to razumno rešenje, da ostvaruje osnovne ekonomske ciljeve i da neće predstavljati problem u pregovorima sa MMF-om. Prihvatanjem tog rešenja, otpali bi predlozi SPS-a da se penzije usklađuju, osim redovno jednom godišnje, i vanredno kada god troškovi života premaše pet odsto rasta u jednom mesecu.

Socijalisti su se nadali da će vlada prihvatiti i njihov predlog da se početak primene povećanja starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i 60 za žene odloži za četiri godine, ali je ovaj predlog ministar odbio. Novinarima je rekao da ostaje rešenje iz predloga vlade da pomeranje starosne granice za dve godine počne 2006, i to svake godine po šest meseci.

Penzioneri će biti zakinuti za 40 miliona evra

Novine u penzijskom zakonu donele bi uštede u srpskom budžetu oko 40 miliona evra, rekao je Glasu izvor u srpskom parlamentu. On kaže da će za tu sumu penzioneri biti oštećeni u periodu od naredne četiri godine, a da je računica, navodno, urađena u Ministarstvu rada. Ministar Lalović je, inače, priznao da će penzije ubuduće sporije rasti nego do sada, ali ovaj podatak nije pominjao.

Vlada je prihvatila predlog da minimalna penzija bude 25 odsto prosečne plate i mora se podizati na taj nivo kada god padne ispod 20 odsto prosečne plate, ali je veliko pitanje hoće li Lalović popustiti pred čvrstim zahtevom SPS-a da prosečne penzije ne mogu biti manje od 60 odsto prosečnih plata. Zbog toga su se "uzburkale" strasti u parlamentu, pošto su socijalisti zapretili da neće glasati za zakon ukoliko im taj amandman ne bude usvojen. Odbor za rad ga je prihvatio, s tim da ova "veza" penzija i plata važi u naredne tri godine, kao neko prelazno rešenje. Socijalistima su se u priključili i demokrate, koji inače neće glasati za predloženi zakon, kao ni radikali.

- To će ostati jedino sporno pitanje do glasanja o predloženom zakonu o penzijskom osiguranju - izjavio je ministar, dodajući kako su sva ostala rešenja usaglašena i prihvatljiva i za većinu u republičkom parlamentu i za MMF. - Ako taj amandman ostane jedini sporan, ostaje nam još nedelju dana za dogovor. Razgovaraćemo i uveren sam da ćemo do dana za glasanje naći zajedničko rešenje - objasnio je on.

Demokrate tvrde da su izmene penzijskog zakona ubitačno loše i štetne, da su rezultat nebrige za najstariju populaciju, kao i loših pregovora s MMF-om. Radikali tvrde da su predložena rešenja "sramotna", pogotovo što se penzije usklađuju sa "lažnim podacima o troškovima života".

- Izračunali smo da se od namirnica iz ove vaše, inače potpuno lažne potrošačke korpe, mogu napraviti 23 ručka, bez mesa i ulja. Pa kako će od nje da živi penzioner koji prima minimum od 6.300 dinara, ili onaj koji izdržava nezaposlenu decu, plaća im školovanje... Kako penzioneri da se obuku, da kupe lek, plate telefon... Napravili ste takvu potrošačku korpu da čovek može da kupi dve čaše mleka dnevno. Kako time da nahrani celu porodicu? Kako vas nije sramota da ovako nešto predložite - pitala je Nataša Jovanović iz SRS-a ministra i poslanike većine.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Pantalone na veštačenju
Budi šampion, al' nek ti tata plati!
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Curio metil-jodid zbog kvara na postrojenju
Porodilja zarazila osam beba
Šabić nezadovoljan
 


     


FastCounter by LinkExchange