GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rukovodstvo PTT Srbija najavilo da će ispitati "slučaj neodgovarajućih uniformi iz Kine"

Pantalone na veštačenju

- Za nabavku vrednu blizu 9,5 miliona dinara neki tvrde da je odgovorna firma koja je pobedila na sumnjivom tenderu, dok drugi upiru prstom u poštare da su se ugojili pa su im zato pantalone plitke, a leđa gola
- Moramo ispitati da li je reč o pojedinačnim slučajevima ili je ovo kod poštara opšta pojava. Tačnije, koliko je onih kojima veličina ne odgovara i koji neće da nose ove pantalone - rekao je Željko Ivanji iz PTT

BEOGRAD - Za skandaloznu kupovinu deset hiljada pantalona koje su stigle iz Kine i čija veličina ne odgovara našim poštarima u PTT Srbija sada, posle pisanja Glasa, najavljuju istragu.
Za ovu nabavku, vrednu blizu 9, 5 miliona dinara, neki tvrde da je odgovorna firma "Modiva" koja je pobedila na sumnjivom tenderu ovog javnog preduzeća, dok drugi upiru prstom u poštare da su se ugojili, ali i njihove nadležne koji su davale mere.

Izvor Glasa iz vrha PTT rekao nam je da je zbog ovih nabavki isključivo krivo poslovodstvo i niko drugi.
- Prvo, krivi su ako je "Modiva" ta koja je pogrešila jer su oni sklopili ugovor sa njima, a u drugom slučaju - što su tražili pogrešne mere. Pa, oni su čak zaobišli i Upravni odbor preduzeća kad su birali kupce - kaže on.

Iz Radne jedinice Beograd saznali smo da će pantalone ići ponovo na veštačenje, kao i to da ih poštari, u svakom slučaju, neće nositi.
- Dogovorili smo se sa generalnim direktorom da ponovo pošaljemo pantalone na veštačenje, odnosno analizu. Da vidimo koji su brojevi i po kojim standardima su rađene. I iako su šivene po nekim standardima, verovatno po kineskim, jer po našim sigurno nisu. I dalje ne nosimo ove pantalone i većina ih sigurno neće nositi. Možda će nositi samo oni koji mogu da uđu u te pantalone - rekao je za Glas poštar iz Radne jedinice Beograd i istakao da ih, iako su po četiri broja veće, jedva zakopčavaju i da su im leđa gola jer su plitke.

Pored njih, i Glavni odbor Sindikata PTT je, po svim kriterijumima, nezadovoljan pantalonama. Kako je već pisao Glas, oni su na prethodnoj sednici doneli odluku kojom zahtevaju odgovornost učesnika u nabavci uniformi za poštonoše zbog "lošeg kvaliteta, neodgovarajuće veličine, promašenih rokova isporuke i dizajna".

Direktor Direkcije za razvoj, strategiju i marketing Željko Ivanji najavio je za Glas da će ceo slučaj sa pantalonama iz Kine biti ispitan i da će se nakon toga videti šta će se dalje raditi. Ukoliko je krivac "Modiva", Ivanji naglašava da postoji mogućnost da se raskine ugovor ili da se traži naknada štete.
- Počećemo da prikupljamo podatke sa terena - rekao je Ivanji i dodao da je konkretne probleme sa pantalonama video u našim novinama.

Kako je naglasio, ako isporuka nije bila kako treba, ugovor se može raskinuti ili da se traži naknada štete. On je podsetio da su zahtevali najbolji standard uniformi, a da je uslove propisao Institut CIS.

Direktor Instituta CIS Milan Đokić rekao je za Glas da su oni merili po brojevima koje je Pošta dala i da je bilo sve u redu. On je objasnio da nisu kontrolisali koliko su pantalone plitke, jer te mere niko nije tražio.
- Po raspisivanju tendera svi učesnici su kod nas doneli uzorke na analizu. Te izveštaje su posle nosili komisiji. Pošto kod nas postoji običaj da se to po isporuci robe ona ne analizira, savetovao sam i to da se uradi. Otišao sam u Poštu, otvorili kutije, uzeli 15 različitih veličina... Kontrola je pokazala da je sa brojem i merom sve u redu. Ono što je bitno da se napomene jeste to da smo radili po brojevima i merama koje je dala Pošta i to zajedno sa njihovom komisijom. Analizirali smo dužinu pantalona, širinu po bokovima... i sve se poklapalo.

A to da li su nekom gola leđa, zapravo da li su pantalone plitke to nismo kontrolisali jer to od nas niko nije tražio - kazao je Đokić. Na pitanje zašto samo 15 uzoraka i da li je moguće da i pored tog merenja ispadne da pantalone nisu isporučene kako je trebalo, Đokić kaže da, kad je reč o tekstilu, niko ne radi 100 odsto kontrolu, već da to ide od jednog do dva odsto.
- Smatram da nije moguće da su isporučene pogrešne mere, ali svašta može da bude - kaže Đokić.

PTT: Poštari se ugojili

Od oko pet hiljada poštara za koje su nabavljene pantalone, do sad je samo dvadesetak prijavilo neodgovarajuće veličine, i to uglavnom zbog promene u kilaži, navodi se u saopštenju Pošte.
Oni ističu da u centralnom magacinu PTT ima zaliha za eventualne reklamacije u veličini pantalona.
Kako, između ostalog kažu, ugovorena roba u potpunosti odgovara ugovorenom kvalitetu i veličinama. Kada govore o dizajnu, tvrde da je pantalona u skladu sa poslom kojim se poštari bavi. U PTT potvrđuju da je bilo zakašnjenja u isporuci i da je "Modiva" već platila kaznu zbog toga.

Isporučeno sve što je traženo

Vlasnik "Modive" Miša Sremčević ponovio je za Glas da je on isporučio sve što je traženo, po zakonu i po standardima.
- Videćete da sam u pravu 1001 odsto. Pre četiri godine isporučio sam komplet uniformi za Poštu - cipele, jakne, odela i košulje i niko nije imao nijednu primedbu. Ako neko kaže jednu ružnu reč, sve ću vratiti nazad. Uostalom, za sve postoje papiri. Pre nego što smo pustili pantalone u proizvodnju, na probu smo u Pošti 6 pustili modele i sve je bilo u redu - rekao je Sremčević.
On je rekao da su šabloni rađeni u "Kluzu" i da nema govora o kineskim standardima, kao i to da je overeni uzorak u PTT.
- Radio sam odela za Skupštinu grada, za MUP, kravate za Telekom, a treba da radim odela za vatrogasce. Niko nije imao zamerki - naglasio je Sremčević

Milan Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Pantalone na veštačenju
Budi šampion, al' nek ti tata plati!
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Curio metil-jodid zbog kvara na postrojenju
Porodilja zarazila osam beba
Šabić nezadovoljan
 


     


FastCounter by LinkExchange