GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koncentracija zagađujućih materija u prometnim ulicama nepovoljno utiče na zelenilo

Drvoredi zaraženi, bolesni i oštećeni

Gradska vlast nabavila određen broj sadnica koje će biti posađene nakon obnove prometnih ulica

Dok na jednoj strani niču zgrade, podzemne i nadzemne garaže, građani primećuju da sve više nestaje zelenilo kog u Beogradu nikada nije bilo dovoljno. Međutim, kako zbog "nekoliko stabala" nijedan ozbiljan investitor neće odustati od gradnje "kapitalnog objekta" ili popravke i proširenja ulica, gradske vlasti su pronašle rešenje, pa je nabavljen određen broj sadnica koje će biti posađene nakon obnove prometnih ulica. Ove sadnice su po pravilu izdržljivije od drugih jer se sade u prometnim ulicama, u kojima je koncentracija zagađujućih materija visoka.

Početkom ove godine Evropska investiciona banka i Skupština grada predvidele su obnovu Nemanjine ulice, a tom prilikom menjaće se kompletna komunalna infrastruktura. Kako rekonstrukcija Nemanjine ulice podrazumeva njeno proširenje i izgradnju parking mesta oštetiće se korenje stabala, pa je odlučeno da kompletan drvored bude zamenjen mladim sadnicama. Sekretarijat za saobraćaj zaključiće ugovor sa JKP "Zelenilo Beograd" o zameni drvoreda u Nemanjinoj ulici, a to će koštati 2.083.179 dinara. "Zelenilo" će u ovoj ulici posaditi 201 sadnicu. Ukupno će biti nabavljeno 230 ovih sadnica, a ostatak će se negovati u rasadnicima kao rezerva.

- Ista vrsta stabala posađena je u Ulici kralja Milana i pokazala se kao vrlo vitalna i izdržljiva. Sadašnji drvored u ovoj ulici sačinjen je od 107 stabala divljeg kestena i četiri lipe. U okviru njega nalaze se i 38 prazna sadna mesta i 37 zatvorenih - rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

Postojeći drvored na ovom potezu ocenjen je srednjom ocenom, iako je većina stabala kestena u drvoredu usled loših ekoloških uslova oštećena, zaražena ili smanjene vitalnosti.

- Česta oštećenja nastala su kao posledica zagađenja vazduha, zbog posipanja soli u zimskom periodu, a korenje je takođe oštećeno proširenjem instalacija. Da bi se zadovoljili kriterijumi svetlog profila ulica neophodno je stalno orezivanje čime se smanjuje vitalnost stabala. Već je evidentirano sušenje i propadanje pojedinih stabala i sadnja novih, mladih sadnica, između već postojećih, ne bi donela željene rezultate ni u estetskom ni u funkcionalnom smislu - rekao je Bogdanović.

Sve novoposađene sadnice u Nemanjinoj ulici biće zaštićene od površinskih voda sa trotoara i saobraćajnica, a predviđene su sve druge mere zaštite.

- Kada uklanjamo drveće to radimo jer je ono bolesno, a ne zato što nam smeta neki drvored. Stanje svakog drveta procenjuju stručnjaci. Nemanjina ulica je bitna gradska saobraćajnica, kojom dnevno prođe veliki broj vozila i izduvni gasovi štete biljkama. Drvored u Ulici kralja Milana koštao je oko 12.000 evra - rekao je Bogdanović.

V. Vuković


vesti po rubrikama

^Beograd

Navijačke strasti potežu noževe
Poskupljenje zbog goriva
Izgradnja škole traje decenijama
Drvoredi zaraženi, bolesni i oštećeni
Sinoć u Beogradu: Balkanski zvuk na tvrđavi
Prijava protiv gradonačelnika
Evropski dan bez automobila
Gradske vesti: Robin Hud u Šumicama
 


     


FastCounter by LinkExchange