GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povređeni učenici Sedme beogradske gimnazije pušteni na kućno lečenje

Navijačke strasti potežu noževe

Ne vidi se suštinski problem- primitivizam i nasilje u životu postaju modeli na koje se deca ugledaju. Šta da kažem više, kad je najpopularnija knjiga među maturantima nova knjiga o Ljubi Zemuncu - kaže Nevenka Arsenijević

Maloletni F. V. (16) i A. M. (15), učenici Sedme beogradske gimnazije, koji su prekjuče pretučeni ispred škole, nakon ukazane pomoći u Urgentnom centru pušteni su svojim kućama. Povređenim maloletnicima konstatovane su teške povrede glave, a bio je neophodan i pregled ortopeda. Prema rečima Nevenke Arsenijević-Majer, direktora Sedme beogradske gimnazije, dečaci su sada dobro.

- Dečaci su istog dana uveče pušteni kući i, prema mojim saznanjima, sada su dobro. Starijem momku, učeniku drugog razreda, polomljen je nos. Mlađi dečak, koji je učenik prvog razreda, nekoliko trenutaka bio je bez svesti, jer je dobio klasičan nokaut u glavu. Imao je vidljive ogrebotine i modrice po licu, ali najvažnije je da je sada dobro. Sva sreća, pa su učenici i komšije sve to videle i pozvale policiju i Hitnu pomoć - kaže Arsenijevićeva.

Nasilje na svakom koraku

Prema rečima brojnih očevidaca, razlog napada na dečake moglo bi da bude navijanje za različite klubove.
- Kod nas postoje brojni primeri krajnje agresivnog ispoljavanja navijačkih strasti. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, a često se događa i na utakmicama. U adolescentskom uzrastu mladi imaju potrebu da se poistovećuju sa idejom, ličnošću ili klubom za koji navijaju. Ovo poistovećivanje može biti strasno, tako da se za ideje ili klubove bore svim sredstvima. Kako su se ovakve stvari i ranije dešavale, roditelji, nastavnici i mediji morali bi da uče mlade da navijačke strasti ispoljavaju na civilizovan način. Ne čudi, pak, što se mladi ovako ponašaju. Nasilja ima na svakom koraku, pa je i očekivano da navijačke strasti ispoljavaju na agresivan način - kaže Jelena Vlajković, klinički psiholog.

Ona dodaje da razlog napada još uvek nije poznat.
- Deca su popodne išla u školu. Izgleda da su ih napadači pratili do škole, ali nisu smeli da ih napadnu u školskom dvorištu. Sve se desilo iza školske zgrade, sa zadnje strane, tako da ni ja nisam videla tuču sa svog prozora koji gleda u školsko dvorište - objašnjava direktorka.

Sedma beogradska gimnazija ima školskog policajca od 2002. godine i njegova prisutnost mnogo znači i direktorki i deci koja pohađaju ovu školu. Za sve vreme njegovog "patroliranja" u školi se desio samo jedan incident.

- Da nemamo školskog policajca sve bi bilo mnogo gore. Njega su deca pozvala kad se nesreća dogodila. Ranije nismo imali problema, osim sukoba dvojice dečaka iz različitih navijačkih tabora. Ali, ni to se nije desilo u školskom dvorištu, već van škole. Nisu smeli da se potuku u dvorištu, jer su znali da im slede žešće sankcije - disciplinske i materijalne. Za izazivanje tuče i nereda može se dobiti isključenje iz škole - dodaje direktorka.

Nevenka Arsenijević-Majer, zahvaljuje bogu što su deca i komšije videle tuču jer je sve moglo da ima tragične posledice.
- Strašno je šta se sve dešava. Zaista smo se srozali moralno. Udarna je vest to da li je neko dete povređeno, a ne vide se suštinski problemi, a to su primitivizam i uopšte nasilje u životu koji postaju modeli na koje se deca ugledaju. Šta da kažem više, kad je najpopularnija knjiga među maturantima nova knjiga o Ljubi Zemuncu - kaže Arsenijevićeva.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Navijačke strasti potežu noževe
Poskupljenje zbog goriva
Izgradnja škole traje decenijama
Drvoredi zaraženi, bolesni i oštećeni
Sinoć u Beogradu: Balkanski zvuk na tvrđavi
Prijava protiv gradonačelnika
Evropski dan bez automobila
Gradske vesti: Robin Hud u Šumicama
 


     


FastCounter by LinkExchange