GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Beograd i Sarajevo spremaju se za izlazak pred Sud pravde u Hagu

SCG brane 13 svedoka

Protiv tužbe BiH za agresiju i genocid svedočiće muftija Jusufspahić, generali Mekenzi, Rouz, Dimitrijević, zatim Zoran Lilić, Dušan Mihajlović, Dragoljub Mićunović...

SARAJEVO - Bivši potpredsednik vlade Radovana Karadžića Vitomir Popović, sada ombudsman BiH, beogradski muftija Hamdija Jusufspahić, kanadski i britanski generali Luis Mekenzi i Majkl Rouz pojaviće se krajem februara naredne godine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tvrdi sarajevsko Oslobođenje.

List je naveo da će oni svedočiti u korist SCG, u odbrani od tužbe za genocid koju je podnela BiH, dodajući da su oni na listi 13 svedoka odbrane, koju je pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanović dostavio Sudu u Hagu 9. septembra.
Pravni tim SCG će, kako je navedeno, na glavnom ročištu, koje počinje 27. februara 2006. u Hagu, kao svedoka odbrane izvesti i generala Aleksandra Dimitrijevića, bivšeg šefa obaveštajne službe Jugoslavije.

Triput nadležan

Osim što je dostavila listu svedoka, list piše da je SCG ponovo zatražila od Suda pravde da preispita svoju nadležnost u slučaju tužbe BiH protiv SCG. Sud u Hagu je od 1993, kada je BiH podigla tužbu protiv tadašnje SRJ, u tri navrata većao po istom zahtevu i proglasio se nadležnim. Međutim, prema pravilima Suda, svaka od strana ima pravo da obnovi zahtev u svakom delu procesa.

Dimitrijević će, zajedno sa nekadašnjim komandantima Unprofora Rouzom i Mekenzijem, svedočiti o odnosima Vojske RS i JNA tokom agresije na BiH. Kao svedoci pozvani su i Lazar Lalić, novinar RTS u vreme vlasti Slobodana Miloševića, koji će, kako je list najavio, govoriti o ratnoj propagandi, i Zoran Lilić koji je na funkciji predsednika SRJ bio od 1993. do 1997.

SCG je najavila izvođenje svedoka Vladimira Lukića, koji je od 20. januara 1993. do 18. augusta 1994. vodio Vladu RS, tvrdi list.
Prema izvorima lista, pozvani su da svedoče i nekadašnji srpski ministar Dušan Mihajlović i nekadašnji načelnik kruševačke policije Vladimir Miličević, koji će svedočiti o tome kako su Bošnjaci koji su u julu 1995. izbegli uoči masakra u Srebrenici prihvaćeni u njegovoj zoni odgovornosti.

Među svedocima odbrane pojaviće se i Dragoljub Mićunović i Žan-Pol Sardon, direktor Nacionalnog instituta za demografska istraživanja Francuske, koji će izneti podatke tog instituta o broju žrtava u BiH od 1992 do 1995. Pravni tim SCG pozvaće i Hosea Kutiljera, bivšeg sekretara Evropske zajednice, koji bi trebalo da objasni zašto je odbijen mirovni plan iz 1992. i kakvu je ulogu imala srpska republika BiH u toku mirovnih pregovora te godine.

Tim pravnika koji zastupa tužbu BiH izvešće pred Sud pravde tri eksperta za "urbicid, istoriju i vojne odnose na Balkanu", piše Oslobođenje. Direktor Dokumentacionog centra iz SAD Andreas Ridlmajer izneće podatke o rušenju kulturnih i verskih spomenika, Robert Donija objasniće genezu rata u BiH, a penzionisani general britanske vojske Ričard Danat izneće podatke o učešću Vojske SRJ na području BiH i vojnoj logističkoj podršci koju je susedna država, kako list navodi, pružala Karadžićevom režimu.

Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

SCG brane 13 svedoka
Kuća puna eksploziva
RS prete kaznama zbog neuspeha reforme
 


     


FastCounter by LinkExchange