GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kazne za pušače u Crnoj Gori dve stotine puta veće nego u Srbiji

Baciće duvan kad ih rebnu po džepu

Srbi puše na ulici, u kafani, baštama kafića, sudovima, taksijima, svojim automobilima, liftovima, kancelarijama, javnim ve-ceima i na svim drugim mogućim i nemogućim mestima, bez obzira na pol, starost i zanimanje

BEOGRAD - Opština Plav moraće da plati kaznu od 4.000 evra zbog kršenja zakona o zabrani pušenja na javnim mestima u Crnoj Gori. Republička inspekcija uhvatila je na delu Adema Jasavića, predsednika Skupštine opštine Plav, i njegove saradnike. Da se to, na primer, dogodilo u Srbiji, u najgorem slučaju, opštinu bi pušenje koštalo 2.000 dinara ili nešto više od 20 evra. Sam predsednik, ukoliko bi ga inspektor otkrio na hodniku s cigaretom u ruci, platio bi, u ovom slučaju, tek 50 dinara.

Zaštita nepušača

Prema važećem zakonu, zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama odnosi se na poslovne prostre, firme, zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, apoteke, opštine, hale, škole... Pušenje je zabranjeno i na javnim kulturno-sportskim manifestacijama. Ali, od svega toga nedovoljno je ostvareno. Prema propisu, ukoliko se u jednoj kancelariji ili firmi nalazi samo jedan zaposleni koji je nepušač, obaveza je firme da obezbedi posebnu prostoriju pušačima i na taj način zaštiti nepušače. Osim što su znaci zabrane postavljeni u javnim ustanovama, nije se daleko odmaklo. U školskim zbornicama nepušači dele isti zagađen vazduh sa kolegama koji vole cigarete, a puši se i po VC-ima, što čine uglavnom učenici. Puše i lekari, po nekim statistikama čak trećina, a to čini i oko 50 odsto medicinskih sestara.

Srbi puše na ulici, u kafani, baštama kafića, sudovima, taksijima, svojim automobilima liftovima, kancelarijama, javnim ve-ceima i na svim drugim mogućim i nemogućim mestima, bez obzira na pol, starost i zanimanje. Prema nekim istraživanjima, u Evropi su samo Turci i Grci strastveniji pušači, a Srbija i Crna Gora su na petom mestu u svetu.Dr Đorđe Stojiljković, savetnik u Ministarstvu zdravlja Srbije i član Nacionalne komisije za borbu protiv pušenja, izjavio je za Glas da se u pogledu visine kazni za sada ništa nije promenilo iako je bilo inicijativa da se one povećaju. On je objasnio da je Ministarstvo uputilo dopise i kolegama iz prosvete i zdravstvenim ustanovama gde se insistira na striktnoj primeni zakona.

- Nakon usvajanja Predloga zakona o oglašavanju u Narodnoj skupštini, nastupiće zabrana oglašavanja i reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda. Propis o trgovini divana i duvanskih proizvoda je takođe pred poslanicima. Kada govorimo o primeni Zakona o zabrani pušenja u zatrovernim prostorijama pre svega se nameće problem prevencije i razvijanja svesti kod ljudi o štetnosti pušenja. Mnogo toga se ipak promenilo, naročito u veliki privatnim firmama koje uglavnom imaju posebne prostorije gde se sme pušiti i primenjuju zabranu pušenja u poslovnim prostorijama i kancelarijama. Uskoro bi, nadam se, trebalo da bude realizovana naša inicijativa za osnivanje vladinog tela za kontrolu duvana - rekao je Stojiljković.

Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, jednog od najvećih u zemlji, napominje da u Palati pravde, gde je smešteno više sudova i tužilaštava, nema dovoljno prostorija ni za suđenje i obavljanje redovnih sudskih aktivnosti a kamoli za ovakve potrebe.

- Prema procenama, kroz sud godišnje prođe oko dva miliona ljudi, stranaka, advokata... Da, puši se i na hodnicima, puše i kolege i advokati i stranke. Ali, ako bismo želeli da ispoštujemo propis, morali bismo da imamo na svakom spratu po jednu ovakvu prostoriju za pušače (tri suda) i još jednu za tužioce. U Haškom tribunalu postoje posebne udaljene prostorije gde se može zapaliti cigareta ili se to može učiniti na jednoj terasi. Kada sam bio poslednji put u Turskoj na tamošnjem aerodromu, gde je buking, određen je poseban prostor za pušače. I mogu vam reći da se Turci, iako strasni pušači, pridržavaju pravila. Ako bismo se, recimo, kod nas u sudu pojavila inspekcija, s pravom bi mogla da nam naplati kazne - objasnio je Važić.

Ne tako davno, predloženo je da se kazne udesetostruče i da samo mandatna za pojedinca koji bude uhvaćen u pušenju bude 50.000 dinara, a za firme koje krše propise i milion dinara.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Baciće duvan kad ih rebnu po džepu
Marko Milošević nije platio struju
Rak ubija sve češće
Socijalisti snažno pritisli vlast
Od oktobra brzo otkrivanje bolesti "ludih krava"
Saradnja naših studenata i profesora sa Japanom
Štrajkuju nadoknađujući časove
 


     


FastCounter by LinkExchange