GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Deo britanskih diplomata juče evakuisan iz zgrade ambasade u Zagrebu

Eksplodirala pismo-bomba?

Do detonacije došlo juče oko 7.30, u odeljenju za prijem pošiljki, a lakše je ranjen jedan službenik Hrvat

ZAGREB - U zgradi Ambasade Velike Britanije u Zagrebu juče ujutro, u oko 7.30 časova, eksplodirala je bomba, potvrdila je portparol te diplomatske misije Tesa Fras, prenose hrvatski mediji.

Ona je rekla da je do eksplozije došlo u sobi za prijem i slanje poštanskih pošiljaka. Oko i u zgradi ambasade momentalno su pojačane mere bezbednosti, a odmah posle incidenta na lice mesta došao je i britanski ambasador u Hrvatskoj Džon Ramsden. Istragu sprovodi hrvatska policija, a u zgradi ambasade je tokom jučerašnjeg dana ostao samo deo zaposlenih.

Ispred zgrade ambasade nalazilo se nekoliko policijskih vozila, a bila je postavljena i policijska traka koja onemogućava pristup. Ulica je bila potpuno blokirana za saobraćaj, a šire područje čuvala je policija. Rada sa strankama u ambasadi nije bilo, a još od deset sati juče ujutro na dežurnom telefonu ambasade mogla je da se čuje samo automatska sekretarica sa snimljena porukom da je ambasada trenutno zatvorena. Hrvatska policija je saopštila da se još ne zna kakva naprava je izazvala eksploziju u sobi za prijem pošte. "Na sreću, to nije bio incident većih razmera", izjavio je portparol hrvatskog MUP-a, dodavši da je policiji eksplozija prijavljena u 7.34 časova.

U jučerašnjoj eksploziji lakše je ranjen jedan muškarac, hrvatski državljanin zaposlen u britanskoj ambasadi, koji je prebačen u zagrebačku traumatološku kliniku.

U zagrebačkoj policiji nisu želeli da kažu više detalja o eksploziji, pozivajući se na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima. Zgrada ambasade Velike Britanije je eksteritorijalna i u nadležnosti je britanskih vlasti, pa hrvatska strana može da pruži pomoć samo na zahtev te zemlje.

Primali preteća pisma

Eksplozija se desila samo dan pošto je ministar odbrane Berislav Rončević rekao da nema opasnosti od bombaških napada u Hrvatskoj. Britanski mediji, međutim, eksploziju povezuju s pretećim pismima od pre nekoliko meseci, kao i s rastućim antievropskim osećanjima Hrvata zbog generala Gotovine.

Hitan sastanak

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić najoštrije je osudio teroristički napad izveden protiv britanske ambasade. U Zagrebu je održan hitan sastanak šefa hrvatske Protivobaveštajne agencije Tomislava Karamarka, hrvatskog ministra policije Ivice Kirina i glavnog državnog tužioca Mladena Bajića zbog eksplozije.


vesti po rubrikama

^balkan

Eksplodirala pismo-bomba?
Hamas se naoružava preko Crne Gore?
 


     


FastCounter by LinkExchange