GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tunis je u ovo doba godine idealno mesto za odmor, sa pravom letnjom temperaturom od 30 stepeni Celzijusa

Od Hamameta do Sahare

Postoje gradovi u Tunisu koji imaju belo-plave boje duha i neba, dok je najveća atrakcija Matmata, čuveno naselje Berbera, gde zbog gole i puste zemlje turista ponajviše ima utisak da je na nekoj drugoj planeti. Verovatno je baš zato na ovom mestu i snimljen film "Rat zvezda"

Tunis je u ovo doba godine idealno mesto za odmor, sa temperaturom vazduha oko trideset, a mora oko 25 stepeni Celzijusa. U zemlji kontrasta, kako je još nazivaju, možete videti ravnice, slano jezero, pustinje i o njima mnogo naučiti.

Turisti obično "putešestvije" započinju u gradu Tunisu, koji je pre tri stotine godina dobio ime po malom berberskom selu Tines. Arapi nisu hteli da menjaju ime, i tako je nastao Tunis, što na arapskom znači "onaj što ti pravi dobro društvo. "Kroz Francuska vrata ulazi se u Medinu - stari arapski deo glavnog grada koji predstavlja stecište turista.

Put se dalje obično nastavlja u stari, istorijski grad Hamamet, nastao u I veku, a veliki procvat doživeo je u vreme Salvijusa Julijanusa, rimskog prokonzula u II veku kada pristižu Kartaginjani da bi živeli u letnjim kućama i uz tople mineralne kupke. Vremenom, menjale su se dinastije, usponi i padovi grada, a pravi turistički procvat doživljava 1970. godine kada dobija primat u razvoju turizma, i postaje mondensko mesto gde su boravile mnoge poznate ličnosti poput Vinstona Čerčila i Sofije Loren.

Postoje gradovi u Tunisu koji imaju belo-plave boje duha i neba, dok je najveća atrakcija Matmata, čuveno naselje Berbera, gde zbog gole i puste zemlje turista ponajviše ima utisak da je na nekoj drugoj planeti. Verovatno je baš iz tog razloga na ovom mestu sniman film "Rat zvezda".

I danas se ovde živi pod zemljom, u zemunicama i u zidovima glinenih stena. Održavanje je, kažu, vrlo jednostavno. Kada prostorija počne da se urušava, iskopa se nova, ako je dom mali, jednostavno se uzme lopata i produži se. U njima je letnja temperatura dvadesetak stepeni, zimi, takođe, nije hladnije.

U Tunisu se govori arapski, francuski i engleski jezik, ali se nemojte iznenaditi ukoliko vam se Tunižani obrate i na srpskom jer je poslednjih godina ova zemlja vrlo aktraktivna destinacija naših turista.

Turisti imaju prilike da provedu i dva dana u Sahari. Izlet počinje posetom rimskom amfiteatru u El Džemu i razgledanjem koloseuma, arene, tribune, podzemne prostorije za treniranje gladijatora. Putovanje se dalje nastavlja do najvećeg jezera u Sahari, Šot El Džerida, i dalje preko džinovskih peščanih dina, do klisura grada kao sa druge planete. Sledi zatim šetnja i razgledanje oaza Šebika u podnožju Atlasa, vožnja kroz velike kanjone koje su stvorile reke koje su tekle Saharom pre više miliona godina.

Trgovci u Tunisu usavršili su veštinu cenkanja. Nije važno ko će pobediti, ali ćete podjednako uživati zajedno sa trgovcem. Sus, Hamamet, Tunis i drugi gradovi imaju orijentalni način ulične prodaje, u takozvanim sukovima, u starim gradskim zidinama koje se zovu Medina. Možete pazariti na tim mestima razne predmete. Tako, na primer, kožne tašne mogu se uz cenkanje kupiti za deset evra, srebrni prsten za devet evra, a tu su i mnogobrojni drugi predmeti od keramike i maslinovog drveta i grnčarija po veoma povoljnim cenama. Kupuju se i začini šafran, korijander, anis i drugi.

Kada smo već kod kupovine, nacionalna valuta je tuniski dinar i preporučuje se turistima da novac promene u hotelskoj menjačnici jer je kurs svuda isti. Za jedan evro možete dobiti 1,5 dinara.

Turistima se u Tunisu preporučuje da probaju domaća vina, liker od urmi-tibarin, rakiju buha od smokve, ili poznati desert makrudi koji se pravi od krupno mlevene pšenice, a pune se urmama i medom, pa ko bi im onda odoleo. Tu su i ukusni nacionalni specijaliteti kus-kus, brik ili haris za one koji vole pikantna jela.

U ponudi turističke agencije "Kon Tiki travel" su ekskluzivni hoteli sa 4 i 5 zvezdica. Tako je sedmodnevni aranžman u hotelu "Hanibal Palas" sa 5 zvezdica 390 evra, u "Orijent Palasu" 430, a u hotelu "Imperijal Park" sa 4 zvezdice 330 evra.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

Od Hamameta do Sahare
Glas u Sarajevu: Nema više stare raje
Tajne prostorije Aleksandra Lera
 


     


FastCounter by LinkExchange