GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pelemiš: U Srebrenici nije bilo masovnih ubijanja

Afera "Pauk" izmišljena

BANJALUKA - Milorad Pelemiš, komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je da su aferu "Pauk", tokom vladavine Slobodana Miloševića u Srbiji, izmislili ljudi okupljeni u udruženju "Sloboda" kako bi se zločin u Srebrenici pripisao toj grupi.

Pelemiš je u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine rekao da je to udruženje o postojanju grupe "Pauk" dezinformisalo i lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja, koji je grupu označio kao najodgovorniju za ubistva srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine. Pelemiš je optužen.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995, Pelemiš je kazao da je njegovoj jedinici general Radislav Krstić 11. jula naredio da zauzmu komandu 28. divizije Armije BiH, kao i zgrade pošte, opštine, policije i sam centar. Prema njegovim rečima, tokom "čišćenja" grada njegova jedinica naišla je na 200-300 civila, koje su ostavili kod škole u Srebrenici, a 80 odsto stradalih poginulo je u borbi dok su pokušavali da se probiju iz obruča.

Navodeći da je nakon toga stiglo naređenje da je njegova jedinica slobodna do 22. jula, on je kazao da su 12. jula krenuli za Vlasenicu, ali da su nedaleko od svoje baze imali saobraćajnu nesreću posle koje je on prebačen u bolnicu u Šekovićima na lečenje, a potom upućen na kućnu negu u Beograd, gde je ostao do 21. jula. Pelemiš tvrdi da u bolnici nije čuo šta se u međuvremenu dešavalo u Srebrenici i da po njegovom povratku u jedinicu o tome "nije bilo nikakve priče".

Još je kazao kako je njegova jedinica bila višenacionalna - u njoj je bilo 40 odsto Hrvata i muslimana, a ostalo su bili Srbi. Milorad Pelemiš je stupio u službu bivše JNA 1983. kao podoficir. Služio je u Beogradu i bio pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, preteče današnjih "Kobri". Učestvovao je u borbama na svim ratištima od Slovenije do Kosova i Metohije ili, kako sam kaže, od Ljubljane do Đakovice. Bio je jedan od najboljih polaznika u 63. padobranskoj jedinici.

Beta


vesti po rubrikama

^balkan

Afera "Pauk" izmišljena
 


     


FastCounter by LinkExchange