GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 15. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najmanje 158 poginulih i 180 ranjenih civila u tri napada u Bagdadu

Osveta Al kaide

BAGDAD - Ogranak Al kaide u Iraku preuzeo je odgovornost za samoubilačku kampanju po čitavoj zemlji u kojoj je juče u Bagdadu poginulo najmanje 158 osoba, a 180 ih je ranjeno.

Na islamskom Internet sajtu, koji često koristi grupa Abu Musaba al Zarkavija, objavljeno je da je reč o osveti za vojnu ofanzivu na pobunjenički grad Tal Afar u kojem je ubijeno više od 200 pobunjenika. "Želimo da čestitamo muslimanskom narodu i da ga obavestimo da je počela bitka za osvetu sunita u Tal Afaru", navodi se u saopštenju i dodaje da će obaveštenja sa detaljima o napadima u Bagdadu i drugim delovima zemlje tek uslediti. U međuvremenu je irački premijer Ibrahim Džafari izjavio da su sami stanovnici Tal Afara tražili od vlasti intervenciju protiv pobunjenika, što potvrđuje i pisani dokument.

U prvom samoubilačkom napadu na gradilište u šiitskom okrugu Kadmija u Bagdadu juče je poginulo najmanje 114 građevinskih radnika koji su čekali posao, dok ih je više od 160 ranjeno. Prema jednoj verziji, kamikaza je "opelom" uleteo među okupljene radnike na gradilištu. Prema drugoj verziji, bombaš samoubica pojavio se među okupljenim radnicima nudeći im posao, a zatim je aktivirao eksploziv, navode Rojtersovi izvori. Jedini veći napad ove godine dogodio se u februaru u gradu Hili kada je poginulo 125 ljudi, uglavnom policijskih regruta.

Odmah potom, bombaš samoubica je, sedeći u automobilu, aktivirao eksploziv pored ljudi koji su čekali u redu za benzin. U eksploziji je poginulo najmanje 11 osoba, a 14 ih je povređeno. Ovim napadima prethodio je pokolj koji su u noći između utorka i srede naoružani napadači napravili u gradu Tadži, petnaestak kilometara severno od Bagdada.

Pripremila V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Osveta Al kaide
Buš priznao Iranu pravo na civilni nuklearni program
 


     


FastCounter by LinkExchange