GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 15. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Članovi Odbora za obeležavanje značajnih datuma grada nezainteresovani za "Kraljevački oktobar"

Stranke bojkotuju žrtve

Kako će ove godine biti obeležen 14. oktobar, najtragičniji datum u istoriji grada, još uvek se ne zna jer stranački lideri izbegavaju učešće u radu nadležnog odbora

KRALJEVO - Radoslav Jović, predsednik kraljevačke opštine, naredio je svojim saradnicima iz Službe protokola da što pre provere zašto stranački lideri nisu došli na sastanak Odbora za obeležavanje značajnih datuma grada i da li uopšte žele da učestvuju u pripremama za obeležavanje oktobarskih praznika.

1Već godinama se ne obeležava 14. oktobra, najtragičniji datum u istoriji grada. Početkom Drugog svetskog rata, na taj dan, fašisti su u Lagerskom groblju izvršili masovna streljanja. Istoričari kažu da je pogubljeno oko dve i po hiljade Kraljevčana i izbeglica iz Slovenije i zapadnih krajeva tadašnje Jugoslavije.

Spomenik pred opštinom

Nakon višegodišnjeg odlaganja započeti su radovi na izgradnji Spomenika palim u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1999. godine. Radovi na Trgu Jovana Sarića, pred skupštinskim zdanjem, biće završeni do kraja ovog meseca.

Sedamdesetih godina početa je izgradnja velikog spomeničkog kompleksa, ali radovi su brzo obustavljeni, pa je, kako većina Kraljevčana smatra, svetilište pretvoreno u svetogrđe, bez ikakvog verskog obeležja. U spomeničkom amfiteatru Romi iz obližnje mahale često napasaju konje.

Dosovska vlast je, praktično, ukinula masovne proslave na Lagerskom groblju i tako je 14. oktobar pao u zaborav. Na nekadašnje stratiše, zapušteni Spomen-park odlaze samo potomci poginulih i sveštenici Žičke eparhije.

Sadašnje lokalne vlasti pokušavaju da pronađu način obeležavanja ovog dana, ali očigledno je da ni među stranačkim prvacima, članovima Odbora, nema sloge i razumevanja. Da li njihov nedolazak na prošlonedeljni sastanak ima značenje bojkota ili je su zauzeti "važnijim poslovima" ostaje da se vidi.
- Rekao sam svojim saradnicima da ispitaju o čemu je reč i zakažu novi sastanak Odbora. Ovde su, istina, bili predstavnici stranaka, ali oni nisu članovi Odbora, a bez njih ne možemo raditi, ni donositi odluke - kazao je predsednik Jović.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Stranke bojkotuju žrtve
Ruski "Koks" postao strateški partner
Rade evropski, a žive kao u srednjem veku
Konkurs za studentske domove
Za ribokradice kazne 200 puta veće
Prodata štamparija
Tradicionalni "Dani Vranja"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange