GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 15. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sredoje Lukić u Banjaluci čeka izručenje Haškom tribunalu

Svi Lukići u Ševeningenu

BEOGRAD - Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da su vlasti RS i Srbije obavestile Tužilaštvo da se Sredoje Lukić predao i najavila da će za nekoliko dana on biti prebačen u Hag.

"Vlasti RS i Srbije informisale su Tužilaštvo da je Lukić, koji se krio u Rusiji, doputovao i predao se", izjavila je, dodajući da bi u Hagu vrlo brzo trebalo da se nađu i Dragan Zelenović, koji je u avgustu uhapšen u Rusiji, ali i Vlastimir Đorđević za koga se veruje da se još uvek krije u toj zemlji. Vlati RS najavile su da će dati sve potrebne garancije za puštanje Lukića na slobodu do početka suđenja - ocenjujući Lukićevu predaju kao "moralni i patriotski čin prema RS i srpskom narodu u celini". Sredoje Lukić, brat Milana Lukića, optužen je pred Tribunalom za zločine protiv čovečnosti i kršenje običaja rata.

U optužnici "Predmet Vasiljević i drugi" piše da su u periodu od maja 1992. i najmanje do oktobra 1994, Mitar Vasiljević i ostali pripadnici paravojne grupe, uključujući Milana Lukića i Sredoja Lukića, navodno počinili brojne zločine u opštini Višegrad, uključujući ubistva, mučenje, napade, pljačku i uništavanje imovine. Lukića optužnica tereti da je sa rođakom Milanom Lukićem, koji je nedavno uhapšen u Argentini, i Mitrom Vasiljevićem bio pripadnik paravojne grupe poznate pod imenom "Beli orlovi", koja je sa srpskom lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodila teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom na području Višegrada.

Dok se čeka izručenje Milana i Sredoja, u Hagu se već nalazi njihov rođak Sreten Lukić, za koga ministar pravde Zoran Stojković kaže da je vlada već stavila van snage odluku prethodne vlade po kojoj je položaj policijskog generala pitanje bezbednosti države.

"On je pod jurisdikcijom Haškog tribunala i, ako bude pušten na slobodu, pušta se pod određenim uslovima i obavezama koje preuzimaju on i ova država", rekao je Stojković, dodajući da će vlasti u Beogradu poštovati sve obaveze prema Tribunalu, a da je jedna od njih i da Lukića vrati u Hag na poziv tog suda.

S. V - Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Maroviću se klima fotelja
Demokrate u Vojvodini naterane da potpišu izjavu
Otvaranje puteva - dobar marketing
Vlast bi ustav, ali bez izbora
Svi Lukići u Ševeningenu
Šta zna poslanik šta je Poslovnik?!
 


     


FastCounter by LinkExchange