GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 15. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zatvorenike silili na oralni seks

SPLIT - Pred Županijskim sudom u Splitu juče je iskazima svedoka optužbe nastavljeno ponovljeno suđenje osmorici hrvatskih vojnih policajaca optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom vojnom zatvoru "Lora" tokom 1991. i 1992.

Jedan od svedoka zločina u "Lori" izjavio je pred sudom da su ga čuvari zatvora "prisiljavali na oralni seks s pravoslavnim popom i da su to "morali da rade dok su bili priključeni na struju", javlja Fonet.

Neki od svedoka ustupili su svoja svedočenja Slobodnoj Dalmaciji koja prenosi iskaz jednog od zatočenika Lore. "Za Bungura, Botića, Gudica, Vrkica, a kasnije i Dujića mogu da kažem da su bili opasni, da su nas tukli i zlostavljali, kačili nas na struju, odnosno na poljski telefon. Meni su to radili Anđelko Botić i Ante Gudić. To su mi radili na način da bi me pozvali s kruga da dođem da telefoniram kući i kad bih došao, seli bi me na stolicu i onda su mi vezali žice za uši, a drugi kraj žice je bio vezan za telefon. Okretali su ručicu i puštali struju i sve dok mi ne bi potekla krv iz levog ramena".

"Sećam se da nas je jedno jutro Tomo Dujić, upravnik zatvora, izveo u šetnju i tada su doveli tri Crnogorca i tu je Tomo jednom od njih izbio oko pendrekom, a oko je palo na pod i igralo". "U bloku C bio je i jedan pravoslavni pop Zoran Perković, koji je bio na službi u Kupresu i tamo je zarobljen. Mene i njega su prisiljavali na oralni seks i to smo morali da radimo dok smo bili priključeni na struju, što sam pre opisao, a što je bilo posebno ponižavajuće". "U bloku C događala su se najzloglasnija zverstva u "Lori"...

Video sam zatvorenike koji su bili na smrt prebijeni, a neki čak i ubijeni", rekao je jedan od zatočenika "Lore" splitskom sudu. Predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić ocenio je da će, s obzirom na to da je u "Lori" ubijeno najmanje 70 zatvorenika, a da postoji najmanje 900 bivših zatvorenika, svedoka zločina... proces u ovom slučaju mogao da potraje 20 godina.

Fonet


vesti po rubrikama

^balkan

Zatvorenike silili na oralni seks
 


     


FastCounter by LinkExchange