GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Već tri dana Belfast je poprište nasilja koje su započeli protestanti

"Koktelima" na policajce

Samo juče povređeno 30 čuvara reda koji su dočekani rafalima i "granatama iz domaće radinosti"

BELFAST - Najmanje 30 policajaca povređeno je u Belfastu i drugim gradovima u Severnoj Irskoj, trećeg dana najvećeg talasa nasilja u proteklih nekoliko godina, izjavio je šef severnoirske policije ser Hju Ord, a preneo Bi-Bi-Si.

Belfast je već treći dan poprište pravog rata koji je počeo u subotu kada su protestanti, besni zbog odluke da marš Reda oranžista bude preusmeren kako bi se izbegao njihov prolazak kroz katoličke četvrti, obrušili na policiju i vojsku. Oranžisti, besni zbog namere policije da preusmeri njihov marš, optužili su snage reda za primenu "brutalnih" metoda u razbijanju demonstracija.

Alsterski pojmovnik

Mnoge ljude zbunjuje niz naziva za protestante i katolike u Severnoj Irskoj (Alster). Protestanti se još nazivaju i unionistima i lojalistima - zalažu se za ostanak Severne Irske u sastavu Velike Britanije. Za katolike (traže da se Britanija povuče iz Severne Irske kako bi se ona ujedinila s Republikom Irskom) još se vezuje i naziv republikanci.

Policija je uhapsila 18 demonstranata. Rulja je napala policiju i vojsku u protestantskim delovima Belfasta, a Bi-Bi-Si je preneo da je na policajce bačeno čak 700 "Molotovljevih koktela", niz ručnih granata kućne izrade i kiša kamenih kocki.

Ord je izjavio da je na pripadnike snaga bezbednosti više od 50 puta otvarana vatra iz automatskog oružja. On je rekao da su lojalisti u Belfastu nameravali da ubiju policajce i da je sreća "što među njima nema mrtvih". Više desetina vozila u Belfastu je zapaljeno, a predstavnici spasilačkih ekipa posvedočili su da nisu mogli ni da uđu u neke kvartove u tom gradu. U prigradskom kvartu Njuton ebi razbijene su mnogobrojne radnje, a izvršen je napad i na sedište Demokratske unionističke partije koju predvodi sveštenik Jan Pejsli. Reč je o vodećoj stranci lojalista koja se protivi mirovnom procesu započetom još 1998.

Policijske snage, opremljene za razbijanje demonstracija, uzvratile su vodenim topovima i gumenim mecima po demonstrantima. Po hiljadu policajaca i vojnika poslato je u gradove zahvaćene nasiljem. Veliki broj puteva u oblastima Veliki Belfast i Bengor blokirani su posle nasilja. Hju Ord je saopštio da je u Belfastu otkrivena jedna "fabrika bombi" i da je zaplenjena izvesna količina oružja. Takođe je najavio opsežnu policijsku istragu ovih sukoba.

Britanska vlada osudila je nasilne demonstracije protestanata u kojima je tokom vikenda povređeno 50 policajaca, ocenjujući da je reč o "gangsterizmu". Britanski ministar za Severnu Irsku Piter Hejn izjavio je TV Bi-Bi-Siju da je užasnut nasiljem. - Ovo je pokušaj vraćanja Severne Irske u mračnu prošlost - rekao je Hejn i dodao da je bilo "ozbiljnih pokušaja da policajci budu ubijeni".

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

"Koktelima" na policajce
Palestinci slave odlazak izraelskih vojnika iz pojasa Gaze
Al kaida preti novim napadima na London
 


     


FastCounter by LinkExchange