GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privatizacija srpskih telekomunikacija još na samom početku

Još nema savetnika

Komisija za zaštitu prava ponuđača obrađuje žalbe firmi koje nisu prošle uži izbor

BEOGRAD - Rok za izbor privatizacionog savetnika za telekomunikacije u Srbiji je prekoračen 20. avgusta. Istina, Vlada Srbije odredila je samo okvirni rok od tri meseca, da se završi odabir konsultantske kuće koja će proceniti koju telekomunikacionu kompaniju, kad i zašto treba prodati. Članovi komisije koja treba da izabere najboljeg savetnika, odgovornost prebacuju na Komisiju za zaštitu prava ponuđača koja proučava žalbe konkurenata, koji nisu prošli u prvom krugu. Stručnjaci tvrde da je to samo još jedno izbegavanje vlasti da zaista reši probleme nagomilane u ovoj oblasti, a to je monopol zbog kojeg je telefoniranje preskupo, loš kvalitet usluga, nemogućnost dobijanja telefonskog priključka iz tehničkih razloga...

Pune ruke posla

Izabrani konsultant imaće rok od tri meseca da izradi strategiju razvoja, i privatizacije sektora telekomunikacija, koja obuhvata analizu u pogledu konkurencije, regulative, tehnologije, liberalizacije u sektoru telekomunikacija, analizu izvodljivosti za izdavanje licenci novim operaterima javne, fiksne i mobilne telekomunikacione mreže, kao i metode privatizacije svih telekomunikacionih preduzeća. U komisiji za izbor savetnika su i generalni direktor JP PTT saobraćaja "Srbija" Dragan Kovačević i Mira Prokopijević, zamenik ministra privrede i privatizacije. Prof. dr Jovan Radunović "zamrzao" je svoje članstvo jer je profesor Elektrotehničkog fakulteta, koji se takođe prijavio na tender u konzorcijumu "Artur D. Litl Gmbh".

- Sastanak komisije koja je nadležna za izbor savetnika trebalo je da se održi u avgustu, ali je odložen. Ne znam zašto, ali očekujem poziv za novi sastanak ovih dana - kaže Dragomir Vasiljević, pomoćnik ministra za kapitalne investicije zadužen za telekomunikacije i član ove komisije. Pomoćnik ministra finansija Vesna Džinić obaveštena je da će 19. septembra biti sastanak komisije, kako nam je rekla, a Branislav Zec, koji je član komisije i pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju, kaže da je u toku žalbeni postupak, koji će trajati najverovatnije do kraja ove nedelje.

- Rokovi jesu prošli, ali je teško i odrediti ih jer to ne može uvek da se predvidi. Ne možemo da utičemo na to koliko će Komisija za zaštitu prava ponuđača raditi i čim dobijemo odgovor Komisije, nastavićemo da radimo - kazao nam je Zec i dodao da ne može da kaže koje su se firme žalile.

Inače, prema našim nezvaničnim informacijama, prošlo je šest od 12 ponuđača, i to "A.T. Kearney GmbH", "Arthur D. Little GmbH", konzorcijum Boston Consulting Group Servicing ltd, Ces Mecon i Lazard, konzorcijum MCKinsey&Company i West LB AG i konzorcijum Detecon i Goldman Sachs, kao i "PA Strategy Partners".

Specifičnost ovog tendera, osim toga što je reč o jednom od najprofitabilnijih sektora kod nas, jeste njegova "težina" jer je, prema nezvaničnim informacijama, Vlada Srbije za ove namene odredila budžet od 150 miliona dinara ili 1,8 milion evra.

Prema uslovima tendera, kriterijum za izbor najpovoljnije ponude biće iskustvo savetnika, a verovatno i cena po kojoj nudi svoje objedinjene usluge u domenu pravne regulative, finansijske procene kao i investicionog bankarstva, koje treba da obezbedi najbolje zainteresovane kupce srpske mobilne ili fiksne mreže.
Vrednost sektora srpskih telekomunikacija procenjuje se na više od tri milijarde evra.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Još nema savetnika
Izvesne teškoće sa birokratijom
Direktori ne znaju šta je brend
Zbog MMF-a NIS na rasprodaji
"Tesla" pred stečajem
Niko neće "Jastrebac" da kupi bez Livnice
 


     


FastCounter by LinkExchange