GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iako jedno od urbanijih delova Palilule, naselje Kotež ima dosta problema

Asfaltirani i bezbedni ali bez škola i vrtića

Osvetljenje u svim delovima Koteža je popravljeno, tako da ovaj deo grada uveče svetli kao Las Vegas. Dečje obdanište "Veseljko" je kompletno renovirano, a drugo - "Pahuljica", "vapi" za obnovom

Na skoro 10.000 stanovnika u Kotežu postoji samo jedna osnovna škola - "Vasa Pelagić" i dva obdaništa. Prema rečima Predraga Parandilovića, zamenika predsednika opštine Palilula i žitelja Koteža, dogradnja ove osnovne škole, koja ima svega nekoliko učionica, ušla je u program Sekretarijata za obrazovanje, ali će zbog nedostatka novca ova investicija kasniti. Škola je svakako prioritet, jer deca idu u tri smene.

- I Generalnim urbanističkim planom predviđeno je da se grad širi na levu obalu Dunava. Prioritet je, svakako, most koji bi povezivao Crvenku, odnosno Borču sa Zemunom i koji bi rasteretio Pančevački most. Pritiskamo urbaniste da do izgradnje dođe što pre, i to koncesijom - kaže Parandilović. - Mnogo bi brže bio završen ovaj nego most Višnjica - Pančevački rit, jer ne mora da se čeka na izradu unutrašnjeg magistralnog prstena. To su veliki poduhvati i mi živimo za to - kaže Predrag Parandilović.

Crkva u Kotežu

Priprema tehničke dokumentacije za izgradnju crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu u završnoj je fazi. U opštini se nadaju skorom početku radova.

U Kotežu su asfaltirane i dve centralne ulice, Slavka Kolara i Jovana Isailovića, kao i niz manjih, poprečnih ulica u naselju Blok Sutjeska. Planira se i sređivanje Šator planine, ali se čeka saglasnost Sekretarijata za saobraćaj, zbog problema sa ulazom u Ulicu Dragiše Mišovića.

Ispostava pošte je u zgradi Mesne zajednice, a od JP PTT saobraćaja "Srbija" nije dobijeno "zeleno svetlo" da se otvori još jedan šalter. Opravdanje je da nema tehničkih mogućnosti. Dečji vrtić "Veseljko" je kompletno renoviran, a drugi - "Pahuljica", "vapi" za rekonstrukcijom.

- Osvetljenje u svim delovima Koteža je popravljeno, tako da je ovaj deo grada najosvetljeniji, uveče svetli kao u Las Vegasu. Opština Palilula i OUP Palilula postigli su dogovor da se radi na boljoj bezbednosti, pa kriminala ima znatno manje. I deca u školi "Vasa Pelagić" biće bezbednija od 1. septembra - kaže Parandilović.

U planu je i manja rekonstrukcija ispostave ambulante u Kotežu. Prema Parandilovićevim rečima, divlja gradnja u Kotežu svedena je na minimum jer se strogo kontroliše.
- U prvom urbanizovanom naselju na levoj obali Dunava biće i najlakše za rad kad se krene sa izradom gasovodne mreže. A sa uvođenjem instalacije gasovodaa treba razmišljati i o zameni starih azbestnih vodovodnih cevi - smatra Parandilović.

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

Asfaltirani i bezbedni ali bez škola i vrtića
Stabilan napon za Vračar i Zvezdaru
Bakterije na rafovima
Proslava stiže, radovi traju
Umesto grejanja - nova garaža
Sinoć u Beogradu: Menhetn u Beogradu
"Cepter" banka nagradila štediše
Gradske vesti: Godišnjica proboja Solunskog fronta
 


     


FastCounter by LinkExchange