GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Miroslav Stefanović "potukao" Bugare na domaćem terenu

Srbin majstor za bugarski pasulj

SOFIJA - Miroslav Stefanović, rodom iz Leskovca, poznatiji kao majstor Miro, vlasnik najeltinijeg sofijskog restorana "Kod Mira", pripremio je najukusniji pasulj na Festivalu pasulja u samokovskom selu Raduil, u Bugarskoj.

Pasulj koji se uzgaja u Raduilu, na jugozapadu Bugarske, važi za vrhunski delikates i dostiže cenu kvalitetnog mesa - od pet do osam leva (2,5 do 4 evra) po kilogramu. Iako nije baš jeftin, kupaca ne nedostaje. Samo mesec dana po berbi, meštanima su ostale zalihe koje će jedva potrajati do kraja zime.
- Naš pasulj je kao suvo zlato. Morate ga prosejati da biste odabrali najbolja zrna - kaže gradonačelnik Raduila Ivan Andreev.

Meštani uzgajaju ovaj pasulj isključivo u svojim baštama, jer on ne uspeva na velikim njivama. Sadnice se svake godine sele na drugo mesto, a na postojećem se sade druge kulture. Raduilskom pasulju nije potrebno mnogo vremena da se skuva i ima potpuno drugačiji ukus od istog povrća uzgajanog u drugim bugarskim regionima. Veruje se da je to zbog ukusa reke čijom vodom se polja navodnjavaju. Direktor "Pasuljfesta" Georgi Božilov tvrdi da je prvo seme pasulja u Raduil doneto pre 270 godina iz Venecije preko Kumanova, a pošto je iz Amerike stiglo u Evropu preko Španije.

Praznik pasulja počinje kulinarskom izložbom. Svi učesnici se okušavaju u pravljenju supa, salata, pa čak i kolača od ovog pasulja. Osim takmičenja u gastronomiji, na festivalu su nastupile i folklorne grupe iz Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske, Kipra i Bugarske. Raduilci ovaj festival organizuju treći put zaredom.


vesti po rubrikama

^vesti

Srbin majstor za bugarski pasulj
Bez pop muzike na Oktoberfestu
Otkaz zbog seksi imidža
Direktor kažnjen jer nije dao plate
Torta u čast Ginisa
Monika Luinski studira psihologiju
Kupiš kuću, dobiješ prase
   


     


FastCounter by LinkExchange