GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"

Niko nije neukaljan

LONDON - Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da očekuje nove kritike posle jučerašnjeg objavljivanja konačnog, četvrtog izveštaja o nekadašnjem programu UN za Irak - "Nafta za hranu".

Program kojim je sankcijama stegnutom Iraku bilo dozvoljeno da prodaje izvesnu količinu nafte i od tog novca kupuje određene vrste lekova i hrane sprovodilo je 90 timova.

- Program "Nafta za hranu" bio je dodatni program koji su tražili da sprovedemo. Najiskrenije, voleo bih da ga se nikada nismo prihvatili i voleo bih da od UN više nikada ne bude zatraženo da preduzmu sprovođenje takvog programa - rekao je Anan u intervjuu Bi-Bi-Siju. U prethodnim izveštajima, koje je sačinila komisija koju vodi bivši šef američkih federalnih rezervi Pol Volker, predstavljeni su slučajevi korupcije i lošeg poslovanja. Generalni sekretar UN nije optužen, ali prozvan je njegov sin Kodžo, a i UN su optužene da su dozvolile da nelegalnost i korupcija ugroze 64 milijarde dolara vredan program "Nafta za hranu". - Niko ko je imao veze sa Irakom i ovim pitanjem nije prošao neukaljan - zaključio je Anan.

Kada je reč o reformama UN na samitu u Njujorku 14. septembra i velikom broju amandmana koje su SAD podnele na Ananov predlog reformi, generalni sekretar UN je rekao: "Nema zemlje koja može dobiti sve što želi. Manjini ne sme biti dopušteno da se bezrazložno drži svog stava. Svi nastoje da po svaku cenu ostvare konsenzus i na kraju završite sa 191 vetom." On je kazao da će SAD morati da objasne svojih 750 amandmana na dokument.


vesti po rubrikama

^svet

Mubarak favorit
Šestogodišnjak nosio bebu u naručju
Ubijen rođak Jasera Arafata
Sadam priznao sve zločine?
Piloti krivi za pad kiparskog aviona
Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"
 


     


FastCounter by LinkExchange