GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sadam priznao sve zločine?

BAGDAD - Svrgnuti irački predsednik Sadam Husein priznao je zločine počinjene tokom svoje vladavine, uključujući ubistvo nekoliko hiljada Kurda krajem osamdesetih godina prošlog veka, izjavio je aktuelni predsednik Iraka Džalal Talabani i ocenio da "postoji 100 razloga da Sadam bude osuđen na smrt".

Talabani, inače Kurd, rekao je u intervjuu iračkoj državnoj TV da je o Sadamovom priznanju čuo od jednog istražnog sudije Specijalnog suda (za suđenje Sadamu), prenela je TV Kejbl njuz. Taj sudija ga je, navodno, obavestio da je "uspeo da izvuče priznanje iz Sadamovih usta" o zločinima "poput egzekucija" koje je bivši predsednik naredio.

Kao specifičan primer Talabani je naveo "Anfal" - tajno ime kampanje koja je vođena od 1987 do 1988. i u kojoj je, kako tvrdi Patriotska unija Kurdistana, ubijeno oko 182.000 Kurda i uništeno "na desetine kurdskih sela", uključujući i Halabdžu u kojoj je na hiljade seljana ugušeno gasom 1988. Prvo suđenje Sadamu počeće 19. oktobra povodom masakra šiita u gradu Dužail 1982, posle atentata na njega.

Irački specijalni sud odlučio je da pokrene više odvojenih suđenja Sadamu, umesto da ih sve spoji u jedno. Sadam bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu ako bude proglašen krivim u slučaju Dužail.

Pravni konsultant Sadamove porodice Abdel Hak Alani osudio je Talabanijevu izjavu i rekao da je "veoma iznenađen" navodnim priznanjem. - Ništa nisam čuo o ovoj medijskoj spekulaciji. Na sudu je da odluči o tome, a ne na političarima i Džalal je trebalo da bude pametniji. Zašto u javnosti davati izjave o optuženom. Sudija o tome treba da odluči - rekao je on i dodao da Sadam nije pominjao nikakvo priznanje tokom sastanka sa svojim advokatom u ponedeljak. - Da li je ovo Talabanijeva izmišljotina? Nemojmo da se sudimo na televiziji. Neka sud, a ne mediji, donesu presudu - dodao je Alani.

Bivši glavni Sadamov advokat Zijad Kasavneh iz Jordana rekao je da bi irački predsedik mogao da bude osuđen na smrt ako prizna. Nejasno je da li je Sadam priznao zločin ili da je izdao naređenja za koja on veruje da su bila legalna. Operacija "Anfal" dogodila se tokom rata Iraka sa Iranom, a vlada u Bagdadu u to vreme je optuživala Iran da ima veze s Kurdima.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Mubarak favorit
Šestogodišnjak nosio bebu u naručju
Ubijen rođak Jasera Arafata
Sadam priznao sve zločine?
Piloti krivi za pad kiparskog aviona
Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"
 


     


FastCounter by LinkExchange