GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ubijen rođak Jasera Arafata

BEOGRAD - Više desetina naoružanih napadača upalo je juče pred zoru u kuću bivšeg šefa bezbednosti u pojasu Gaze Muse Arafata i ubilo ga na ulici ispred kuće, rekli su očevici.

Arafata (65), rođaka pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, s položaja je smenio početkom ove godine novi predsednik palestinske uprave Mahmud Abas. Napadači, naoružani puškama i tenkovskim granatama, sukobili su se najpre sa čuvarima u Arafatovoj kući u gradu Gaza, pre no što su ušli i izvukli ga napolje, kazali su očevici. Musin najstariji sin Nimhel, bezbednosni zvaničnik visokog ranga, otet je ili je pobegao. Kamerman Asošiejted presa video je da je Musino telo odneto u bolnicu Šifa u gradu Gaza, ali su ga telohranitelji sprečili da ga snimi.

Abas je odmah sazvao hitan sastanak s bezbednosnim komandantima i premijerom Ahmedom Kureijem. S obzirom na to da je Musa Arafat bio jedan od osnivača vladajuće organizacije Fatah i zvaničnik u Revolucionarnom savetu i da Abas pokušava da uspostavi kontrolu nad Gazom posle izraelskog povlačenja, njegovo ubistvo nesumnjivo će potresti palestinsku scenu. Musa Arafat je bio osumnjičen za korupciju i imao je mnogo moćnih neprijatelja, tako da se veruje da je njegovo ubistvo povezano s unutrašnjim palestinskim sukobom. Musa Arafat preživeo je nekoliko atentata. U oktobru lane prošao je neozleđen u eksploziji automobila bombe. Prethodno ga je, u julu, Jaser Arafat postavio za glavnog šefa bezbednosti u pojasu Gaze.

Gaza je prošle godine, u nekoliko navrata, bila preplavljena lecima u kojima je napadan ne samo Musa, nego i Jaser - između ostalog, tadašnji vođa je optužen da iz kase PU šalje ogromne pare supruzi koja živi u Parizu. Musa je i 2003. "ostao čitav" u eksploziji rakete ispaljene na njegovu kancelariju. Nikada nije za taj atentat, kao ni za onaj od prošlog oktobra, okrivio Izrael. Naprotiv, tada je rekao da su ga napali njegovi palestinski neprijatelji.

Budući da je važio za jednog od najkorumpiranijih zvaničnika i najokrutnijih šefova bezbednosti, svakako je imao mnogobrojne neprijatelje u sopstvenom narodu. Musino ubistvo dokaz je da se palestinske frakcije uveliko grabe za primat u pojasu Gaze posle izraelskog povlačenja. Veliko je pitanje da li će nereformisana Palestinska uprava, s Abasom na čelu, uspeti da obuzda međufrakcijske borbe. Odgovornost za ubistvo Muse Arafata i otmicu njegovog sina preuzela je palestinska militantna koalicija Komiteti narodnog otpora.

V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Mubarak favorit
Šestogodišnjak nosio bebu u naručju
Ubijen rođak Jasera Arafata
Sadam priznao sve zločine?
Piloti krivi za pad kiparskog aviona
Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"
 


     


FastCounter by LinkExchange