GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grupa izgubljenih mališana najzad naišla na spasioce u opustošenom Nju Orleansu

Šestogodišnjak nosio bebu u naručju

NJU ORLEANS - Spasilačke službe pronašle su u Nju Orleansu sedmoro dece koja su se zajedno kretala ka mestu za evakuaciju, a najstariji među njima bio je Dimon Lav (6).

Mališan je u naručju nosio petomesečnu bebu, a ostala deca držala su se za ruke. U grupi je bilo još troje mališana od po dve godine i jedna trogodišnja devojčica koja je svog 14-mesečnog brata vodila za ruku. Njih su očajni roditelji predali spasiocima u helikopteru, pošto su četiri dana proveli u poplavljenoj zgradi bez hrane, svetla i mleka za bebu, a posada je uzevši decu obećala da će se za 25 minuta vratiti po roditelje, ali to nikada nisu učinili, prenosi Srna.

Tamna strana američkog sjaja

"Katrina" je širom sveta razorila predstavu o organizovanosti i sjaju Amerike, jer su TV snimci potopljenog grada posvedočili o neefikasnosti, bedi i dubokoj rasnoj podeljenosti. "Katrina" je otkrila fundamentalne probleme američkog društva, prvenstveno "podelu u bogatstvu po rasnoj liniji, zapostavljenost siromašnih, apsurdnost birokratije i odsustvo kontrole naoružanja", izjavio je Džek Hardi iz Majamija, a Keni Bejn iz Los Anđelesa rekao je da druge zemlje sada treba "dvaput da razmisle" ako žele da slede američki model "potpuno privatizovanog društva u kojem nema nikog da u ovakvim situacijama pomogne bolesnima, starima i siromašnima".

Ovih dana, Dimonova majka pronađena je u skloništu u San Antoniju u Teksasu, gde su bile i majke ostale dece. Istog dana u drugom skloništu pojavila se žena koja je, pak, tražila sedmoro dece, ali se ispostavilo da je reč o sasvim drugoj grupi mališana, što je ukazalo na ozbiljnost problema velikog broja izgubljene dece - dosad je prijavljen nestanak više hiljada dece, a njihove fotografije kruže Internetom. S druge strane, mnogo je i dece koja putem Interneta pokušavaju da uđu trag nestalim roditeljima.

U međuvremenu, gradonačelnik Nju Orleansa Rej Nagin naredio je policiji i vojsci da silom evakuiše sve stanovnike koji odbijaju da napuste poplavljeni grad. Vojni inženjeri ubrzano rade na ispumpavanju vode u obližnje jezero, a to bi u najboljem slučaju moglo da potraje tri nedelje, a u najgorem i tri meseca. Veruje se da je u Nju Orleansu ostalo još oko 10.000 ljudi koji će biti evakuisani silom. - Posao nam otežava i razmena vatre s naoružanim kriminalcima - rekao je vojni inženjer Ričard Begnar. Inače, voda se polako povlači, ali je i dalje poplavljeno 60 odsto teritorije Nju Orleansa.

Božja kazna

"Katrina" je božja kazna za podršku predsednika Buša izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze, istakao je rabin Ovadija Josef, duhovni vođa izraelske verske partije Šas, u svojoj nedeljnoj propovedi. Ovadija je odlučio da otvoreno saopšti ono što mnogi ultraortodoksni Jevreji govore već danima - da su prirodne katastrofe u SAD direktna posledica američke podrške povlačenju. Oni veruju da Jevreji imaju bogom dano pravo na pojas Gaze i Zapadnu obalu. "Buš je stajao iza (proterivanja) Guš Katifa (najvećeg jevrejskog bloka u pojasu Gaze). On je ohrabrio Šarona da protera Guš Katif. To je sada Božja odmazda", rekao je rabin Ovadija.

Sledi istraga

Predsednik SAD Džordž Buš najavio je da će sprovesti istragu o radu federalnih vlasti tokom i posle "Katrine", ali je odbio da odmah počne s istragom jer je "sada važnije spasavanje ljudi".


vesti po rubrikama

^svet

Mubarak favorit
Šestogodišnjak nosio bebu u naručju
Ubijen rođak Jasera Arafata
Sadam priznao sve zločine?
Piloti krivi za pad kiparskog aviona
Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"
 


     


FastCounter by LinkExchange