GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Egipćani s pravom glasa juče su prvi put neposredno birali šefa države

Mubarak favorit

KAIRO - U Egiptu su juče održani prvi neposredni predsednički izbori koji, prema oceni egipatske vlade, predstavljaju značajan korak u demokratizaciji zemlje.

Birališta širom Egipta otvorena su juče ujutru u osam sati po lokalnom vremenu, a zatvorena sinoć u deset. Reč je, javljaju svetske agencije, o prvim izborima za šefa države na kojima se nadmetalo 10 kandidata. Kada je reč o statistici, Egipat ima 32 miliona birača koji su juče mogli da glasaju na 9.865 biračkih mesta, u 26 provincija.

Favorit na jučerašnjim prvim neposrednim izborima bio je aktuelni predsednik te zemlje Hosni Mubarak (77), koji je na vlasti već 24 godine. Među Mubarakovih devet protivkandidata, dvojica su uoči izbora smatrana veoma ozbiljnim rivalima. Reč je o Ajmanu Nouriju iz prodemokratskog Al ghada (Partije sutrašnjice) i Noamanu Gomi iz jedne od najstarijih egipatskih stranaka - partije Vafd.

Ukoliko mu narod bude poklonio poverenje na prvim neposrednim izborima, Mubarak će osvojiti i šesti predsednički mandat.
Inače, izveštači javljaju da su Mubarakovi posteri bili brojniji od promotivnih materijala ostalih predsedničkih kandidata, kao i da su na kapiji jedne škole u Kairu, koja je juče bila biračko mesto, bile okačene parole pristalica vlade s natpisom "Da, za Mubaraka, radi prosperiteta".


vesti po rubrikama

^svet

Mubarak favorit
Šestogodišnjak nosio bebu u naručju
Ubijen rođak Jasera Arafata
Sadam priznao sve zločine?
Piloti krivi za pad kiparskog aviona
Anan očekuje nove kritike u vezi s "Naftom za hranu"
 


     


FastCounter by LinkExchange