GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Dani šljive" u Blacu okupili nekoliko hiljada posetilaca

Vo na ražnju rakija u buretu

BLACE - Opština Blace i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine su organizovali naučno-stručnu i privredno-turističku manifestaciju pod nazivom "Dani šljive - šljivo moja".

Ova manifestacija, kao i prethodnih godina, predstavlja napor proizvođača šljiva ovog kraja da ovom proizvodu obezbede zasluženo mesto u poljoprivrednoj ponudi Srbije. Pod šljivom je u opštini Blace zasađeno najmanje 5.000 hektera sa oko dva miliona stabala, čime se ne može pohvaliti nijedna opština u Srbiji.

Cene šljive

Ovogodišnja cena šljive bila je od 10 dinara, kada se prodaje u većim količinama, a na malo je dostizala cenu i do 20 dinara. Cena e šljivovice bila je 200 dinara, dok je za kruškovu rakiju trebalo platiti 100 dinara više - koliko je koštao i kilogram meda.

Veroljub Tomić iz Čungule i Mihajlo Stevanović iz Stubla kod Blaca, nekada učenik i profesor, sada kolege po uzgoju šljive i proizvodnji rakije, dobitnici su zlatne i srebrne medalje za kvalitet proizvedene rakije.
- Nadmašio sam profesora, a svojevremeno me je isterivao sa časova kada bih "zamirisao" na rakiju - kaže Veroljub dok kod svog štanda nudi domaću šljivovicu koja se "pozlatila".

Inače, pored raznih vrsta rakija, na ovom dvodnevnom vašaru posvećenom šljivi pojavili su se i proizvođači sokova, meda, sira i ostalih poljoprivrednih proizvoda jer se opština Blace smatra jednom od poljoprivredno najrazvijenijih opština juga Srbije.
Da bi sve izgledalo vašarski i turistički atraktivno, neizbežan je bio i vo na ražnju. Kako ističe predsednik opštine Nebojša Milosavljević, na 5.000 hektara pod šljivama oko 90 odsto je šljiva sorte "sterlej", dok ostatak čine šljive sorte "moravka", "požega" i "čačanka". Međutim, bez obzira na ovo voćno blago, u opštini Blace još uvek nema organizovanog otkupa.

-Jedan deo roda proizvođači daju hladnjačama, jedan deo sušarama, ali najveći deo završi u rakijskom kazanu - kaže Goran Ubović iz Blaca, koji ove godine očekuje rod od dva vagona, od čega je već četvrtinu prodao hladnjači "Tamiška" iz Pančeva.

Inače, po šljivu iz Blaca dolaze otkupljivači iz Šapca, Valjeva, Pančeva... - Najveći je problem je to što ne postoji organizovana prodaja rakije koju bismo mi umeli da zaštitimo i pretvorimo u brend ove opštine. Iako kod kuće imam tri tone rakije, prodajem je individualnim kupcima - kaže Mihajlo Stanković.

M. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

Vo na ražnju rakija u buretu
Blokirana deponija u Podrimcu
Strah od jektike
Zaigrali kolo u pećini
Nazovi penzionere radi uglja
Neka me ocenjuju samo moji birači
Vreme ometa popravku mosta na Begeju
Obustavljen štrajk u Primi
   
 


     


FastCounter by LinkExchange