GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prve Olimpijske igre distrofičara Srbije kod Paraćina

Dosta je skrivanja

Prve Olimpijske igre distrofičara Srbije, u okviru kojih se tridesetak takmičara iz Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Niša, Gračanice, Beograda i Paraćina nadmetalo u streljaštvu, pikadu, trci elektromotornim kolicima sa i bez prepreka i obaranju čunjeva održane su prekjuče na Grzi kod Paraćina.

- Do sada smo se uglavnom takmičili u šahu, a ove godine smo hteli da pokažemo da i osobe sa mišićnom distrofijom mogu da se takmiče i u drugim disciplinama. Arhitekstonske barijere je lako ukoniti, a sa socijalnim je muka - rekao je Jovica Milenković, direktor Olimpijskih igara distrofičara Srbije.

Pred manifestaciju su prvi put postavljene posebne rampe što je mnogima olakšalo dolazak na takmičenje.
- Ovakva manifestacija afirmiše invalide, osnažuje duh i razvija kreativnost. Uz to, bitan je i izlazak iz monotone sredine radi upoznavanja i druženja - izjavila je Mirjana Stanojević, predsednik Udruženja distrofičara Moravičkog okruga u Čačku. Dragan Josifović, predsednik Udruženja iz Gračanice, kaže da je na Grzu, pre svega, došao zbog druženja i lepog ambijenta.

Zadovoljan životom

Zadovoljan sam životom jer radim i družim se, ali mnogima nedostaju socijalne i zdravstvene usluge. Pogotovo nama s Kosmeta gde, inače, nema slobode kretanja - rekao je Josifović.

- U Gračanici se prema nama ponašaju tipično balkanski. Nismo prihvaćeni kako bi trebalo. Sami prvo moramo da se oslobodimo socijalnih barijera, a posle će lako i ostali da nas prihvate. Treba da se družimo, da posećujemo sve institucije, a ne da čekamo da neko dođe u našu kuću. Mnogi od učesnika takmičenja na Grzi prvi put su posle godinu dana izašli iz kuće.
- Po statističkim podacima, oko 10 odsto stanovništva su osobe sa invaliditetom - istakao je Josifović. Ukoliko bi ovo takmičenje bila uvrštena u zvanične manifestacije Ministarstva sporta imalo bi šansu da postane tradicionalno.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Džabe manastiri kad nema tople vode
Da i nama jednom svane
Crtaj da budem lep
Dosta je skrivanja
 
 


     


FastCounter by LinkExchange