GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Svetozar Marović, na zahtev predsednika Srbije, odložio sednicu VSO

Crnogorci ucenili Tadića

Predrag Bošković (DPS): Ne zanima nas kadrovsko rešenje nego istina

BEOGRAD - Sednica Vrhovnog saveta odbrane, koja je trebalo da počne juče u 12 sati u Beogradu, odložena je na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića, saopšteno je iz Vojnog kabineta VSO. Tadić je zatražio odlaganje jer, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istraga o spornim ugovorima o nabavci opreme za Vojsku SCG još nije okončana. Svetozar Marović, predsednik državne zajednice, usvojio je taj zahtev, a zanimljivo je da nije zakazan novi termin sednice.

Kako se saznaje, pre sednice VSO trebalo je da bude završena procedura poništavanja dva ugovora Ministarstva odbrane i kompanije "Proizvodnja Mile Dragić" o isporuci opreme vredne 176 miliona evra. Takođe, vlasti Srbije i politički činioci na nivou državne zajednice trebalo je da se dogovore o smenjivanju ministra odbrane Prvoslava Davinića. U celoj ovoj priči ključno je pitanje zbog čega je zapravo sednica odložena, da li zbog okončanja istrage, kako je zvanično saopšteno, ili, što je sasvim verovatno, zbog nepostignutog dogovora sa Crnogorcima o smeni Davinića, što se moglo lako zaključiti po pretećim izjavama koje su stigle od najviših funkcionera DPS-a.

VSO krajem septembra

Sednica VSO biće održana krajem septembra, pre zasedanja Skupštine SCG, saznaje Glas u vrhu vlasti državne zajednice. Predsednik parlamenta državne zajednice Zoran Šami najavio je zasedanje Skupštine za 23. septembar, ali novonastale okolnosti nalažu novo konsultovanje šefova poslaničkih grupa.

J. J.

Opet, prevedeno na srpski, Tadić traži upravo ono što i Crnogorci, a to je da se dokaže da je zaista reč o kriminalu, a ne o političkoj igri smišljenoj u kuhinji srpskih vlasti. Dakle, sasvim je moguće da je Beograd jednostavno iz Crne Gore ucenjen zahtevom za istragu. To je za Glas posredno potvrdio i Predrag Bošković, član GO DPS i zamenik Vuka Draškovića. - Ponavljam, nama nije prioritet kadrovsko rešenje već da se do detalja istraži koji su pravi razlozi za objavljivanje ove afere.

Želimo i da znamo da li je samo reč o previranjima unutar jedne partije i da li je ta ista partija (G17 plus) važnija od državne zajednice - rekao je Bošković. On nije želeo da komentariše naše pitanje da li bi Filip Vujanović, da je sednica juče održana, glasao za smenu Davinića. Na zid ćutanja naišli smo i kod Predraga Sekulića, koji je samo rekao da nema šta da doda onome što su već izjavili funkcioneri partije.

A šta su rekli?
Šef poslaničkog kluba DPS-a u parlamentu SCG Ivan Kalezić najavio je da bi, u slučaju smene ministra odbrane Prvoslava Davinića, za tu funkciju mogao biti predložen Davinićev zamenik Vukašin Maraš.

On je dodao i da je "evidentno da ova kriza jasno pokazuje da Vlada Srbije želi da upravlja institucijama državne zajednice i Vojskom". Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković, povodom afere, izjavio je da "postoje tri moguće opcije", a koja će biti izabrana, zavisiće od sednice VSO.

- Prva je da dozvolimo Srbiji da imenuje novog ministra. Time bi Dinkić dobio ono što traži, a to je kontrola i nad drugim resorom. U tom slučaju, krenućemo u formiranje sopstvene vojske - rekao ja Vuković. Druga opcija je, ako se dokaže da je cela stvar veštački napumpana, da zatražimo da se ospori pravo onima koji su je namestili da učestvuju u promenama u Savetu ministara.

- Treća opcija je da dobijemo Ministarstvo odbrane, što nam po Ustavnoj povelji i pripada - istakao je Vuković.
Inače, VSO čine predsednik SCG Svetozar Marović i predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović. Odluke se donose jednoglasno ili, tačnije, dogovorom predsednika dve republike, koji Marović samo prihvata. Do preglasavanje ne može doći ni u kom slučaju.

Smena u Skupštini SCG

Smena ministra odbrane Prvoslava Davinića biće razmotrena na sednici Saveta ministara državne zajednice. Vlada SCG, koju čine po tri člana iz Srbije i Crne Gore, odluke donosi većinom glasova. U članu 36 Ustavne povelje SCG navodi se da je, u slučaju jednakog broja glasova, "odlučujući glas predsednika", odnosno Svetozara Marovića, ukoliko je za odluku glasao bar jedan ministar iz druge države članice. Odluku Saveta ministara treba da potvrdi Skupština SCG, koja odlučuje većinom glasova od ukupnog broja poslanika (126), s tim da za odluku glasa i većina od ukupnog poslanika iz svake države članice. Od 126 poslanika, 91 je iz Srbije, a 35 iz Crne Gore, što znači da bi odluku Saveta ministara moralo da verifikuje 46 poslanika iz Srbije, odnosno 18 iz "drugog oka" u glavi.

P. P.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Dinkić naduvao cene opreme
Crnogorci ucenili Tadića
Jačao sam PSS po Evropi
 


     


FastCounter by LinkExchange