GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crnogorka Kristina Blečić traži pravdu pred Sudom u Strazburu

Počinje bitka za stanarska prava

U njen stan u Zadru prvo su se 1991. uselile izbeglice, pa su joj ga gradske vlasti oduzele, a potom prodale jednoj firmi za 88.000 evra

SARAJEVO - U obnovljenom postupku, u prvom slučaju koji se za oduzimanje stanarskog prava vodi protiv Hrvatske pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, tim Međunarodnog komiteta za ljudska prava pripremio je rekonstrukciju pojma stanarskog prava, koje je u SFRJ bilo veoma slično pravu vlasništva.

Izvršni direktor Međunarodnog komiteta za ljudska prava Masimo Morati rekao je juče da je za ovaj obnovljeni postupak po žalbi Kristine Blečić za oduzeto stanarsko pravo, koji počinje 14. septembra saslušanjem pred Velikim većem Suda u Strazburu, veoma važno naglasiti i činjenicu da je ona bila pripadnica manjine - pravoslavna Crnogorka - u Hrvatskoj u kojoj je vladao rat.

Morati se nada da će odluka Suda u Strazburu biti pozitivna po Blečićevu, što će kao presedan imati velike važnosti za oko 30.000 porodica u Hrvatskoj, kojima je oduzeto stanarsko pravo.

Kristina Blečić dobila je stan u Zadru 1953, gde je živela do jula 1991. kada je otišla u posetu ćerki u Italiju, odakle nije mogla da se vrati jer je grad bio pod blokadom JNA - u njen stan su se u novembru uselile izbeglice. U januaru 1992. isteklo je šest meseci, koliko je bila van stana, tako da je pravobranilac u Zadru pokrenuo postupak oduzimanja stanarskog prava.

U postupku pred sudom u Zadru Blečićeva, koja se vratila u Zadar u maju 1992. i živela kod komšija i prijatelja, izgubila je spor, javlja Srna.
Kada je iscrpela sva pravna sredstva u Hrvatskoj, obratila se 2000. godine Sudu u Strazburu. Zadarske vlasti su u međuvremenu prodale njen stan jednoj firmi za 88.000 evra.


vesti po rubrikama

^balkan

Počinje bitka za stanarska prava
Mandić pod istragom za zločine
 


     


FastCounter by LinkExchange