GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 3. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Srpska ekipa odnela zlato na Osmom svetskom takmičenju kaskadera u Moskvi

Prvo gorenje pa medalja

- U tačkama sa totalnim gorenjem, odelo štiti izvesno vreme, ali ne i od efekta ringle
- Nema pravila koliko dugo može da se gori, nego znaš da je vreme za gašenje tek kad peče koža

Radoje Jelić, vozeći prepravljeni "moskvič" bez stakala, zaleće se u pravcu dva zida od kutija, u kojima je dva kilograma eksploziva. Dim i vatra kuljaju ka njemu, a Slavišu Ivanovića, koji tokom ove lude vožnje sve vreme stoji na automobilu, eksplozija podiže petnaestak centimetara od krova, iako ima skoro sto kilograma. Kroz vatru ih prati Milan Alavanja, koji ih sumanuto juri na rolerima. A, onda, kao vrhunac urnebesne vratolomije, Slaviša silazi sa krova, prolazi kroz kutije i pali se. Pojavljuje se zatim i Zoran Vranov, koji, kao živa buktinja, izvodi akrobacije.

Ovo nije scena iz najnovijeg holivudskog akcionog šiz spektakla, već kratak opis tačke kojom je tim Srpske kaskaderske asocijacije (SKA tim) osvojio prvo mesto u kategoriji "gorenje" na ovogodišnjem nadmetanju kaskadera "Prometej". Takmičenje je organizovano u Moskvi, pred prepunim tribinama aerodroma "Tušin".

Kod Kventina Tarantina

Dženi Harper, najbolja žena kaskader koja je radila kaskade u većini filmova Kventina Tarantina, pozvala je u svoju holivudsku kuću SKA tim. I, ići će ako obezbede novac, pa ih ćemo ih, možda, videti u sledećem Tarantinovom mega hitu.

Zoran Vranov, predsednik Asocijacije, kaže da je presudno za pobedu na Osmom svetskom takmičenju kaskadera, koje je održano od 10. do 19. avgusta, bilo to što su jedino u našoj kaskadi svi članovi ekipe goreli. Ovo je peto učešće našeg tima na takmičenju koje se organizuje pod pokroviteljstvom Moskovske međunarodne akademije trikova i Filmske akademije iz Holivuda. Uz SKA tim, na takmičenju su ove godine učestvovale i ekipe iz Rusije, Ukrajine, Engleske, Amerike, Nemačke, Holandije, sa Malte. I u tako jakoj konkurenciji vratoloma i majstora pirotehnike, i ove godine su uspeli da uzmu nagradu. Vranov dodaje da su lako mogli da osvoje još neku medalju, ali ih je jak vetar u tome sprečio.

- Pobedili bismo i u visinskom padu, jer smo planirali da skačemo iz balona. Sve je bilo spremno, ali smo odustali, jer organizatori zbog jakog vetra, nisu uspeli da podignu balon - žali Vranov. Opisujući pobedničku kaskadu, Alavanja objašnjava da su stvari malo izmakle kontroli, ali je, baš zbog toga, tačka izgledala još atraktivnije.

- Trebalo je da se ja, vozeći rolere, držim za "moskvič" i da zajedno prođemo kroz vatru i svi se zapalimo. Ali nismo, jer je Raša čuo neki zvuk, pomislio da je to znak za start i krenuo ranije. A i Slaviša nije buknuo kad je trebalo, pa je posle, na kvarno, sišao s krova i potpalio se. Tako da su svi goreli duže nego što je trebalo. Kad se rade tačke sa totalnim gorenjem, odelo te neko vreme štiti od vatre, ali ne i od efekta ringle, jer se užari. Ali i tu postoje mali trikovi, da se ispod odela stave novine i onda je izdržljivo - priča Alavanja, inače majstor za matriks efekte i ekstremne sportove.

Ipak, dodaju ostali članovi tima, sa vatrom se nikad ne zna.
Ne postoji čak ni pravilo koliko dugo može da se gori, nego znaš da je vreme za gašenje tek kad počne da peče.

Tokom svoje akrobatske tačke, priča Vranov, bio je potpuno pokriven odelom i kapom, a disao je kroz cevčicu od aviona, koja mu je bila sprovedena kroz nogavicu.
- Ali, i tu može da se dogodi nešto nepredviđeno, jer tokom premeta dim može da uđe u nogavicu i da te uguši. Kad radiš s vatrom, osnovno je da ideš uz, a ne niz vetar. Jer, tokom akrobatike, onako zapaljen, ti u principu ništa ne vidiš. Kolege te nacentriraju, kažu kreni i ti sve radiš napamet. Uz sve to, odelo je jako kabasto, pa je u njemu teško raditi sve te premete - objašnjava Vranov. Uz sve vratolomije, kažu, najteže im je palo pronalaženje odela za Rašu Jelića. Ogroman čovek, a tolikog broja nigde. Na kraju su ga, umesto u standardni "nomeks", ubacili u azbestno odelo.

- Čar ovog takmičenja je što, za razliku od holivudskih kaskada koje se rade na foru i uz pomoć kompjutera, postaju prilično bezbedne. Ovde svi nastupaju sa atraktivnim tačkama zbog povoljnijih evropskih zakona, jer ako bi se u Americi tokom kaskade samo malo ogrebala farba sa kola, mogli biste da tužite fabriku. Za razliku od prethodnih, na ovogodišnjem "Prometeju" bilo je puno povreda lakših i težih, a Hitna pomoć nije imala predaha. Sve, osim nas, terao je maler - kaže Vranov i dodaje da za ovakve kaskade nije dovoljno biti samo hrabar i lud, nego morate imati i veštinu.

Samo odabrani

U ovogodišnjem pobedničkom timu su se, uz Rašu Jelića, Zorana Vranova, Slavišu Ivanovića i Milana Alavanju, našli i pirotehničar Srba Kabadajić i kaskaderi Aleksandar Sirković i Slavoljub PlavšićZvonce, za koga kažu da ih je naučio svemu što znaju. I svi su članovi Moskovske međunarodne akademije trika, a Zoran Vranov je čak dobio i sertifikat počasnog akademika, isti onaj kakav već imaju Arnold Švarceneger i Džeki Čen. A svi koji bi i sami želeli da pogledaju moskovske vratolomije našeg tima, to mogu videti i na Internet sajtu www. kaskaderi. com.

A. Klarić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Prvo gorenje pa medalja
"Katrinu" razbesneo Sunčev vulkan
Volim poštene ustaše
 
 


     


FastCounter by LinkExchange