GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 3. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nedžat Daci umesto Ibrahima Rugove

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, u slučaju smrti ili dužeg odsustva Ibrahima Rugove, mogao bi po službenoj dužnosti da preuzme funkciju predsednika Kosova. Daci bi na funkciji predsednika Kosova ostao do novih predsedničkih izbora, a u trku za predsednika ušli bi lideri nekoliko vodećih partija, pre svih Alijanse za budućnost Kosova i Demokratske partije Kosova.

O ovome se u Prištini ne govori, bar ne javno, niti iko zvanično želi da se bavi pitanjem mogućeg Rugovinog naslednika na predsedničkoj i funkciji Demokratskog saveza Kosova. Nezvanično, strahuje se da bi izbor novog lidera DSK-a mogao da unese razdor među članstvom. Daci, po svemu sudeći, ima najveću popularnost, ali ne treba zanemariti ni dvojicu visokih funkcionera DSK-a Kolj Berišu i Aljuša Gašija, koji uživaju veliki autoritet.

Duže odsustvo Ibrahima Rugove, lidera najjače partije kosovskih Albanaca i najuticajnijeg čoveka u ovoj pokrajini, i nemogućnost obavljanja predsedničkih i stranačkih aktivnosti, uticala bi i na trenutno vladajuću koaliciju u Skupštini Kosova koju čine Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju u Skupštini Kosova Oliver Ivanović smatra da bi u tom slučaju bila dovedena u pitanje koalicija i da bi došlo do novog rasporeda snaga. Ivanović ne isključuje mogućnost raspisivanja novih, vanrednih izbora, stvaranje nove koalicije i u tom slučaju bi bili odloženi i razgovori i konačnom statusu Kosova i Metohije.

Inače, zdravstveno stanje predsednika Kosova Ibrahima Rugove i dalje je veoma kritično. U Prištini ne žele da komentarišu o tome. Nezvanično se govori da Rugova boluje od raka pluća.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Mafija hara, a premijer ćuti
Petersene, pali su ti standardi!
Kaj Ejde i četvrti put na Kosovu
Nedžat Daci umesto Ibrahima Rugove
Sporije ka EU, ako se Crna Gora osamostali
Omeragić: Nećemo ucenjivati Vladu
Prvo treba rešiti probleme Srba
 


     


FastCounter by LinkExchange